Colombo / Sigurnosne službe uhapsile sve počinioce stravičnog napada na Šri Lanci

07. 05. 2019. u 09:41:00 Fena

Shares: 0

Sigurnosne snage Šri Lanke ubile su ili uhapsile sve džihadiste odgovorne za samoubilačke napade izvršene na crkve i luksuzne hotele u Colombu 21. aprila kada je poginulo 257 osoba, izjavio je danas policijski zvaničnik Čandana Vikramaratne.

"Svi organizatori i izvršioci samoubilačkih napada su mrtvi ili u zatvoru. Ubijena su dvojica stručnjaka za eksploziv iz te grupe. Zaplijenjen je eksploziv koji je bio pripremljen za nove napade",  naglasio je Vikramaratne, javlja Radio Slobodna Evropa. 

On je prošle sedmice imenovan za vršioca dužnosti šefa policije nakon što je predsjednik Majtripala Sirisena s te funkcije otpustio njegovog prethodnika zbog nereagovanja na upozorenja pred napade.

On je istakao da se život polako normalizuje u Colombu nakon napada i da su juče otvorene pojedine državne škole, ali broj učenika na nastavi je veoma mali jer roditelji strahuju od novih napada.

Vikramaratne je ukazao i na to da su ojačane sigunosne mjere u svim školama, te da se provodi program podizanja svijesti o sigurnosnim regulativama u obrazovnim institucijama.

Šef policije nije rekao koliko je ljudi uhapšeno zbog napada, ali je portparol Ruvan Gunasekera juče izjavio da su u zatvoru 73 osobe, uključujući devet žena.

Za bombaške napade okrivljena je lokalna džihadistička organizacija "Tovit džamat", ali je odgovornost preuzela i "Islamska država".

NEMA KOMENTARA