Terorizam / Strah vlada na Šri Lanci: Policija u stanju visoke pripravnosti uoči ramazana

30. 04. 2019. u 11:19:00 Fena

Shares: 0

Snage sigurnosti Šri Lanke u stanju su visoke pripravnosti u utorak nakon bombaških napada na uskršnju nedjelju, saopćili su zvaničnici, zbog obavještajnih izvještaja da militanti planiraju nove napade uoči početka svetog islamskog mjeseca Ramazana.

Načelnik policijskog odjela ministarstva sigurnosti saopćio je u pismu poslanicima i ostalim zvaničnicima kako se u nedjelju ili u ponedjeljak očekuju napadi militanta prerušenih u vojne uniforme.

Nije bilo napada u nedjelju i ponedjeljak, ali su snage sigurnosti širom budističke Šri Lanke u povišenoj pripravnosti i brojni sumnjivi militanti uhapšeni su od napada 21. aprila na hotele i crkve u kojima je ubijeno više od 250 ljudi, među kojima 42 strana državljana.

Vlada je, ipak, ukinula zabrane za platforme društvenih mreža kao što su Facebook, WhatsApp i Viber, saopćio je ured predsjednika države. Zabrana je uvedena odmah nakon napada kako bi se spriječilo širenje glasina. 

„Nivo sigurnosne pripravnosti ostat će visok jer vojska i policija još tragaju za osumnjičenima“, izjavio je visoki policijski obavještajni izvor u utorak.

Drugi vladin izvor izjavio je Reutersu da je dokument kružio među ključnim sigurnosnim službama u kome se instruiraju sve policijske i sigurnosne snage širom te zemlje u Indijskom okeanu da ostanu u stanju visoke pripravnosti jer se očekuje da militanti izvedu napade prije Ramazana, koji počinje 6. maja.

Vlada je također zabranila ženama da nose burke i nikabe, u okviru vanrednog stanja uvedenog nakon uskršnjih napada.

Vlasti sumnjaju da su pripadnici dvije malo poznate grupe - National Thawheedh Jamaath (NTJ) i Jammiyathul Millathu Ibrahim - izveli napade, iako su ekstremisti iz grupe Islamska država preuzeli odgovornost.

Vlasti vjeruju da je Zahran Hashim, osnivač NTJ, bio organizator i jedan od devet bombaša samoubica.

Policija je u Indiji saopćila da je uhapsila 29-godišnjeg čovjeka u južnoj državi Kerala, u blizini Šri Lanke, zbog planiranja sličnih napada tu. Čovjek je bio pod uticajem Zahranovih govora, navodi u saopćenju Nacionalna istražna  agencija.

Oko 22 miliona stanovnika Šri Lanke većinom su budisti, ali u njih spadaju i manjinski hrišćani, muslimani i hindusi.

 

NEMA KOMENTARA