Sharm el Sheikh: Rajski biser Egipta koji osvaja srca putnika

1
M. M.
Sharm el Sheikh: Rajski biser Egipta koji osvaja srca putnika
Foto: M. M. / Radiosarajevo.ba / Sharm el-Sheikh

Ekipa portala Radiosarajevo.ba boravila je u Sharm el-Sheikhu. Ovaj turistički biser prostire se uz obalu Crvenog mora na jugu Sinajskog poluostrva, duž zaliva Akaba.

Sharm el-Sheikh, jedno od najpoznatijih ljetovališta na Crvenom moru, i dalje privlači mnogo putnika iz cijelog svijeta. Tropski raj u Egiptu osvaja svojom ljepotom, raskošnim plažama i bogatim podvodnim svijetom.

Iako je turizam u ovom području bio suočen s izazovima posljednjih godina, ponovno se vraća na scenu kao vodeća destinacija za odmor.

Vučić poslušao Dodika: Sabor srpskog naroda nakon usvajanja rezolucije o genocidu u Srebrenici

Vučić poslušao Dodika: Sabor srpskog naroda nakon usvajanja rezolucije o genocidu u Srebrenici

Sharm el-Sheikh je poznat po svojim pješčanim plažama, kristalno čistom moru i spektakularnim koraljnim grebenima. Ovdje se mogu naći različiti oblici smještaja, od luksuznih hotela do pristupačnih resorta koji nude sveobuhvatan paket usluga.

Za zaljubljenike u ronjenje i snorkeling, ovo mjesto je raj na zemlji. Turisti imaju priliku istražiti prekrasne koraljne grebene, a dok plivate društvo će vam prviti raže, delfini i morske kornjače.

Sharm el-Sheikh
M. M.: Sharm el-Sheikh

Popularna lokacija za ronjenje je i nacionalni park Ras Mohammed, koji se nalazi u blizini i tu se nalaze neki od najljepših koraljnih grebena u Egiptu.

Kako doći do Sharm el Sheikh-a

Međunarodni aerodrom Ras Nasrani najveći je na Sinajskom poluostrvu. Svakodnevno primi oko 40 međunarodnih čarter letova.

Ljetovanje postaje skuplje: Najavljen novi porez na privatni smještaj u Hrvatskoj

Ljetovanje postaje skuplje: Najavljen novi porez na privatni smještaj u Hrvatskoj

Iz Bosne i Hercegovine nema direktnih letova za Sharm el-Sheikh, ali postoje čarter letovi za Hurghadu. Direktno možete letjeti iz susjednih zemalja, a kompanija Wizz Air, nudi veoma povoljne letove iz pojedinih gradova evrope prema Egiptu.

Što se tiče viza, bh. građanima potrebna je viza. Istu mogu izvaditi u ambasadi Egipta u Sarajevu svaki radni dan, a cijena je 90KM.

Sharm el-Sheikh
M. M.: Sharm el-Sheikh

Šta još posjetiti u Sharmu osim mora i plaža

Naama Bay glavno je mjesto za zabavu, s vodopadom i pješačkom zonom. Šarena, živa ulica, 'načičkana' je prepunim radnjama, obavijena mirisima začina, šiše i jasmina. Naama zaliv je područje s najvećom koncentracijom barova, diskoteka i kockarnica. 

Posjeta pijace ili Old marketa u Egiptu biće vam zasigurno nezaboravno iskustvo. Sve što zamislite, tu ćete pronaći. Od originalnih stvari do vijernih kopija. Ovdje je cjenkanje ritual, pa budite spremni na pregovore s vještim arapskim trgovcima. Pored nezaobilaznih suvenira ovdje ćete pronaći i proizvode od tradicionalnog tekstila, ukrase, razne začine. 

Sharm el-Sheikh
M. M.: Sharm el-Sheikh

Trg SOHO je najnoviji zabavni i šoping centar. Nalazi se u blizini hotela Savoy. Najbolji u čitavom regionu Crvenog mora. Na trgu se nalazi grandiozna fontana svjetla i muzike.

Tu su još klizalište i ledeni bar u kome obučeni u specijalne kostime gosti sjede na stolicama od leda i ispijaju piće iz ledenih čaša.

Cijeli trg prepun je tipično evropskih i orijentalnih restorana, s čijih terasa, malo toplije obučeni, možete da posmatrate čuvenu muzičku fontanu.

Sharm el-Sheikh
M. M.: Sharm el-Sheikh

Ako ste avanturističkog duha, možete se uputiti u pustinju Sinaj i istražiti netaknutu prirodu, oaze i beduinska naselja.

Mnogo agencija nudi dnevne, noćne i višednevne boravke u pustinji, pa će tako svako pronaći nešto za svoj ukus.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije