Češki turisti ljuti zbog cijena u Hrvatskoj: Za te pare smo mogli u Tursku ili Egipat

6
Radiosarajevo.ba
Češki turisti ljuti zbog cijena u Hrvatskoj: Za te pare smo mogli u Tursku ili Egipat
Foto: DalmacijaNews / Ivana Ivanović / Plaža u Splitu

Nekada su u Hrvatskoj na njih gledali kao na "turiste s paštetama", a oni na njih kao jeftinu destinaciju za ljetni odmor, no sve se u međuvremenu promijenilo. Češka je postala razvijena srednjoeuropska zemlja, a Hrvatska poprilično skupa za brojne turiste.

Tako češki Blesk piše kako više ne postoji jeftin odmor na hrvatskoj obali nakon što su cijene u "raju za češke turiste" toliko porasle da brojne obitelji u domovinu javljaju kako ovdje od sljedeće godine više nemaju namjeru dolaziti, prenosi Jutarnji list.

Prema onom što su ispričali za Blesk, u julu je u Hrvatsku došlo 346 hiljada turista iz Češke, a mnogi među njima računaju kako ih je odmor došao oko 4500 kuna (oko 1170 KM) više nego lani. Poskupilo je sve - pivo, jelo i smještaj.

Haris Zahiragić objavio sretne vijesti: 'Rodila nam se mala mrva Nur'

Haris Zahiragić objavio sretne vijesti: 'Rodila nam se mala mrva Nur'

'Lova do krova': Hrvatska bi ove sezone od turizma mogla zaraditi rekordnu cifru

'Lova do krova': Hrvatska bi ove sezone od turizma mogla zaraditi rekordnu cifru

'Barem 15 posto više'

"Računamo kako smo platili barem 15 posto više nego prošle godine. Kafa i jelo u objektima u kojem smo lani dolazili skuplji su između 10 i 15 posto", ispričao je Tomaš koji godinama dolazi na Jadran, a Kateřina je potvrdila kako je s obitelji za odmor ove godine izdvojila oko 4500 kuna više nego prošlo ljeto.

Odsjeli su u jednom apartmanu na makarskoj rivijeri, hranili se u restoranu, a kaže da kad poskupljenju hrane i smještaja još pribroje skupi benzin, ljetovanje u Hrvatskoj postaje neisplativo jer su za istu cijenu, procjenjuju, mogli dobiti all-inclusive odmor u Turskoj ili Egiptu.

Da je sve poskupilo potvrdile su i turističke agencije. Češka agencija Invia tvrdi da su cijene smještaja u nekim hotelima porasle za 100 posto, ali da su aranžmani svejedno i ove godine bili rasprodani. Isto potvrđuju i iz Zajednice čeških putničkih agencija (AČCKA).

"Hrvatska se bori s overbookingom i pretrpanim hotelima usprkos činjenici da se ovi aranžmani sada prodaju po dosta visokim cijenama. Smještaj u apartmanu sada već doseže 2500 hiljade kuna po osobi, a u hotelu preko 7000 za sedam dana, što dosad nije bio slučaj", kazala je direktorica udruženja Kateřina Chaloupková koja Česima željnima uštede savjetuje da u Hrvatsku idu izvan glavne sezone.

Zavirite u bajkovitu plažu u Hrvatskoj gdje je kafa 2 KM, a parking je besplatan

Zavirite u bajkovitu plažu u Hrvatskoj gdje je kafa 2 KM, a parking je besplatan

I dalje omiljena destinacija

S obzirom na to da je u dosadašnjem djelu godine iz Češke u Hrvatsku stiglo 346 hiljada turista, što je 15 posto više nego lani, očito je da Česi i dalje vole Jadran i to ponajviše Splitsko-dalmatinsku županiju i Istru.

Dubravko Miholić iz hrvatske podružnice HTZ-a u Pragu rekao je za Blesk da je povećanju cijena na Jadranu kumovala, kao i u ostatku svijeta, inflacija i porast svih troškova, a dodao je kako je i velik broj hotela bio obnovljen te dobio veću kategoriju što je također uzrokovalo da su pojedini objekti poskupjeli.

Blesk podsjeća kako Hrvatska od 2023. godine umjesto domaće valute uvodi euro, a Miholić vjeruje da će to pojednostaviti putovanja i dolaske stranaca u nama susjednu zemlju. Doduše, to ne vrijedi za Čehe koji koriste krunu i nisu uveli euro.

Hrvatska je Česima omiljena destinacija te ih je prema podacima Češkog statističkog ureda lani u Hrvatskoj boravilo 607 hiljada, no pitanje je kako će se taj broj kretati sljedeće godine, piše Net.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije