Sekretar UN-a obećao osigurati globalni pritisak na mijanmarsku vojsku

0
Radiosarajevo.ba
Sekretar UN-a obećao osigurati globalni pritisak na mijanmarsku vojsku
/ BBC

Glavni sekretar UN-a Antonio Guterres obećao je u srijedu mobilizovati dovoljno globalnog pritiska na mijanmarsku vojsku kako bi se "osiguralo da puč ne uspije", dok Vijeće sigurnosti UN-a nastoji ispregovarati zajedničku izjavu o krizi u toj zemlji.

Mijanmarska vojska uhapsila je u ponedjeljak predsjednicu zemlje Aung San Suu Kyi i druge političare, predala vlast šefu vojske Aungu Hlaingu i proglasila vanredno stanje na godinu dana.

"Učinit ćemo sve što možemo kako bismo mobilizirali sve ključne aktere i međunarodnu zajednicu da izvrše dovoljan pritisak na Mijanmar i osiguramo da ovaj puč ne uspije", rekao je Guterres u intervjuu za Washington Post.

Mianmar - undefined

Foto: EPA-EFE: Mianmar

Vojni puč prekinuo je dugu demokratsku tranziciju Mijanmara.

U nacrtu izjave koji je inicirala Britanija na raspravi 15 članica Vijeća sigurnosti UN-a, zemlje su osudile vojni puč i pozvale vojsku da poštuje vladavinu prava, ljudska prava i odmah oslobodi sve uhapšene.

Takve izjave moraju se usuglasiti konsenzusom i diplomati vjeruju da će se ista morati ublažiti kako bi dobila podršku Kine i Rusije koje su tradicionalno štitile Mijanmar u Vijeću sigurnosti.

Mijanmarska policija u srijedu je podigla optužnicu protiv svrgnute čelnice Aung San Suu Kyi za ilegalni uvoz komunikacijske opreme i zbog istrage će biti zadržana u pritvoru do 15. februara, objavio je Reuters pozivajući se na policijsku dokumentaciju.

BBC - undefined

: BBC

"Ako Aung San Suu Kyi možemo za nešto optužiti, to je onda za to što je bila prebliska s vojskom, što je previše štitila vojsku, konkretno vezano uz dramatičnu ofenzivu vojske protiv Rohindža", rekao je Gutteres.

Guterres i zapadne zemlje optužuju mijanmarsku vojsku za etničko čišćenje Rohindža, što vojska odbacuje, 

Ministarstvo komunikacija i informacija objavilo je u četvrtak da će pristup Facebooku, koji koristi polovina od 53 miliona stanovnika, biti blokiran do 7. februara radi "stabilnosti".

Vojska je već u utorak upozorila na glasine na društvenim mrežama koje bi mogle izazvati nerede i uzrokovati nestabilnost.

UN je ranije objavio da je govor mržnje na Facebooku odigrao ključnu ulogu u izazivanju nasilja u Mijanmaru. Glasnogovornica Facebooka rekla je da su počeli uklanjati sadržaj koji hvali ili podržava vojni puč.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije