! / Dok je odrađivala svoj jutarnji aerobik, nije imala pojma šta joj se događa iza leđa

02. 02. 2021. u 21:50:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Kada je Khing Hnin Wai u ponedjeljak ujutro upalila snimanje na svom mobitelu i započela svoju jutarnju rutinu plesnog aerobika, vjerovatno nije ni sanjala da će njena snimka postati jedan od najbizarnijih historijskih zapisa modernog doba.

Na istoj je lokaciji - putu koji vodi prema kompleksu u kojem zasjeda mijanmarski parlament - redovno snimala svoje plesne rutine proteklih 11 mjeseci. No, usred jučerašnjeg plesa (oko 1:37 na snimci), iza nje su počela prolaziti vojna vozila, s višecjevnim oružjem na krovovima i vojnicima u tovarnom prostoru.

Konvoj se nakratko zaustavio dok su ga propuštali vojnici za barikadama na putu prema parlamentu, a potom se može vidjeti kako nastavlja svoj put do zastupničkog doma, gdje će ubrzo početi privoditi vodeće ljude donedavno vladajuće stranke, Nacionalne lige za demokraciju (NLD).

Mijanmarska vojska u ponedjeljak je privela i čelnicu stranke i de facto vođu države, nobelovku Aung San Suu Kyi, predsjednika Wina Myinta, vodeće članove NLD-a, brojne aktiviste i intelektualce, filmaše i pisce, te nekadašnje vođe studentskih prosvjeda iz 1988. godine.

Nadrealni prizor plesa Khing Hnin Wai dok vojska Mijanmara gasi demokraciju u zemlji i vraća juntu na vlast doima se gotovo poput parodije, prizora iz distopijskog filma ili serije.

Korisnici društvene mreže Reddit brzo su mladu plesačicu odlučili namontirati i u druge historijske prizore, poput snimke tragedije Hindenburga i nedavnog juriša na zgradu Kongresa u Washingtonu.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (3)