Šefu Cosa Nostre potvrđen doživotni zatvor: Osuđen za bombaške napade i ubistva

0
Hina
Šefu Cosa Nostre potvrđen doživotni zatvor: Osuđen za bombaške napade i ubistva
Foto: Printscreen / Youtube / Matteo Messina Denaro

Žalbeni sud u Caltanissetti potvrdio je u srijedu kaznu doživotnog zatvora izrečenu zatvorenom šefu sicilijanske mafije Cosa Nostre Matteu Messini Denaru za njegovu umiješanost u desetke ubistava, javlja Ansa.

To uključuje i bombaške napade 1992. godine u kojima su poginuli antimafijaške sudije Giovanni Falcone i Paolo Borsellino. Sud je prihvatio zahtjev javnog tužilaštva na dan kada Italija obilježava 31. godišnjicu bombaškog napada na Via D'Amelio u Palermu u kojem su ubijeni Borsellino i pet članova njegovog osiguranja.

Šef Cosa Nostre, koji je bio u bijegu 30 godina, uhvaćen je sredinom januara u klinici za rak u Palermu. Sada se nalazi u strogo čuvanom zatvoru u L'Aquili.

Ramo Isak razgovarao s čelnikom MUP RS nakon napada na bošnjačke povratnike - evo šta su dogovorili

Ramo Isak razgovarao s čelnikom MUP RS nakon napada na bošnjačke povratnike - evo šta su dogovorili

Osim za atentat na Borsellina i Falconea, Messina Denaro je osuđen i za ubistvo 12-godišnjeg dječaka Giuseppea Di Mattea.

Godine 1993. pomogao je organizirati otmicu 12-godišnjeg dječaka, kako bi natjerao njegovog oca da odustane od svjedočenja protiv mafije. Dječaka je držao u zatočeništvu preko dvije godine (800 dana), a zatim su ga zadavili i njegovo tijelo otopili u kiselini.

Messina Denaro osuđen je i za bombaške napade na vjerska i umjetnička mjesta u Milanu, Rimu i Firenci u kojima je 1993. ubijeno 10, a povrijeđeno 40 ljudi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije