Velika akcija u Italiji: Na meti poznata mafijaška organizacija

0
Anadolija
Velika akcija u Italiji: Na meti poznata mafijaška organizacija
Foto: Pixabay / Ilustracija / Policija u Italiji

Italijanska policija u srijedu je uhapsila 61 osobu optuženu da su članovi moćne organizovane kriminalne grupe 'Ndranghete, sa sjedištem u regiji Calabria.

Operacija pod nazivom Maestrale - Carthago započela je jutros na jugu Italije.

U okviru istrage koju koordinira Nicola Gratteri, veteran antimafijaškog tužilaštva iz Catanzara, uhapšeni su osumnjičeni za niz zločina, od iznude do pljačke i trgovine drogom. U operaciji je učestvovalo oko 500 pripadnika sigurnosnih snaga.

Sarajevo na kraju aprila: Mnogi provode dan u gradu, a evo ko najviše plijeni pažnju

Sarajevo na kraju aprila: Mnogi provode dan u gradu, a evo ko najviše plijeni pažnju

Hapšenja su uslijedila nakon velike transnacionalne operacije u kojoj je iza rešetaka stavljeno oko 130 ljudi u mnogim evropskim državama zbog optužbi za trgovinu drogom i povezanost s 'Ndranghetom.

Tajna mreža mafijaških porodica iz Calabrije na jugu Italije, 'Ndrangheta je u stalnom usponu i postala je jedna od najmoćnijih svjetskih organizovanih kriminalnih grupa, kao i jedan od najvećih trgovaca kokainom u Evropi.

Gratteri trenutno vodi najveće suđenje do sada protiv navodnih pripadnika ove organizacije, koje uključuje više od 400 ljudi.

Otkako je prije tri decenije postao tužilac u svom rodnom regionu, sudija za prekršaje živi pod zaštitom policije. Tokom godina, policija je osujetila nekoliko mafijaških pokušaja da ga ubiju.

U odvojenoj i nepovezanoj operaciji, italijanska nacionalna policija uhapsila je 27 osoba optuženih za trgovinu drogom na Sardiniji, drugom po veličini ostrvu u Italiji.

Tokom dvogodišnje istrage koja je dovela do ovih hapšenja, vlasti su zaplijenile 36 kilograma izuzetno čistog kokaina i dokumentovale krijumčarenje više od 200 kilograma kokaina na Sardiniju.​​​​

Policija je procijenila da je prihod od ilegalne trgovine drogom iznosio više od 25 miliona eura (49 miliona KM).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije