Šefica MMF-a u skandalu s Kinom

0
Radiosarajevo.ba
Šefica MMF-a u skandalu s Kinom
Foto: EPA-EFE / Kristalina Georgieva

Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) potvrdio je u utorak svoje puno povjerenje direktorici fonda Kristalini Georgievoj nakon što su proučili optužbe na njen račun za pritiske na osoblje Svjetske banke da izmijeni podatke za Kinu.

Izvršni odbor tako je odlučio nakon što je proučio izvještaj firme WilmerHale, u kojemu se Georgievu optužuje da je 2017. godine, kada je bila izvršna direktorica Svjetske banke, pritiscima utjecala na njeno osoblje kako bi promijenilo podatke Kine da bi se poboljšao rezultat te zemlje na Doing Business ljestvici, piše Hina.

Odbor je u ponedjeljak izjavio da ima povjerenja u predanost Georgieve da zadrži najveće standarde upravljanja i integriteta.

Održana sjednica: Skupština Vijeća Evrope podržala članstvo Kosova

Održana sjednica: Skupština Vijeća Evrope podržala članstvo Kosova

U isto vrijeme istaknuli su da planiraju dodatne korake kako bi osnažili mjere zaštite kojima bi se štitila nepristranost osoblja MMF-a, kao i osigurali kanale za pritužbe i neslaganja.

Američka ministrica finansija Janet Yellen poručila je Georgievoj da je izvještaj o radu Svjetske banke "otvorilo legitimna pitanja", ali da je zbog nedostatka direktnih dokaza promjena vodstva MMF-a bila neopravdana.

U izjavi je istaknula da se trebaju poduzeti "proaktivni koraci kako bi se osnažio integritet i vjerodostojnost MMF-a", a da Georgieva i drugi lideri MMF-a moraju obnoviti svoju predanost transparentnosti u istraživanju, analizi i politikama Fonda, istaknulo je ministarstvo u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije