Centralna banka BiH: Za FBiH dvije trećine sredstava MMF-a, a za RS jedna

1
Radiosarajevo.ba
Centralna banka BiH: Za FBiH dvije trećine sredstava MMF-a, a za RS jedna
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Centralna banka BiH

U Centralnu banku Bosne i Hercegovine (CBBiH) su u petak, u kasnim poslijepodnevnim satima, dostavljene sve neophodne instrukcije za raspodjelu sredstava po osnovu alokacije SDR-a (specijalnih prava vučenja) novca kojeg je za našu zemlju predvidio Međunarodni monetarni fond (MMF).

U saopćenju iz Centralne banke BiH navodi se slijedeće: "CBBiH u skladu sa dostavljenim instrukcijama i na temelju Memoranduma o razumijevanju od 30. 6. 2016. godine, kojim se određuje postupanje institucija u vezi sa njihovim nadležnostima koje proizlaze iz članstva BiH u MMF-u, saglasno propisima u BiH, izvršiti raspodjelu sredstava između Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske u omjeru 2/3 prema 1/3 i iste uplatiti na račune u skladu sa instrukcijama entitetskih ministarstava finansija".

Podsjećamo, Međunarodni monetarni fond doznačio je u ponedjeljak, u večernjim satima, sredstva na račun Centralne banke BiH, po osnovu alokacije specijalnih prava vučenja (SDR) u iznosu od 602 miliona i 540 hiljade KM.

Pravosuđe u BiH: Procesi se namjerno odugovlače, pojedini advokati zarađuju milione

Pravosuđe u BiH: Procesi se namjerno odugovlače, pojedini advokati zarađuju milione

Prema navedenom, bh. entitet Federacija BiH će na osnovu alokacije SDR-a od MMF-a dobiti iznos od 401.693.566,04 KM (2/3) a bh. entitetu RS bit će uplaćen iznos od 200.846.783,02 KM (1/3).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije