Šef Telegrama ostaje u pritvoru, Rusi tvrde da iza njegovog hapšenja stoje Amerikanci

1
Radiosarajevo.ba
Šef Telegrama ostaje u pritvoru, Rusi tvrde da iza njegovog hapšenja stoje Amerikanci
Foto: Instagram / Pavel Durov

Šef Telegrama Pavel Durov ostat će u pritvoru još do 48 sati u sklopu istrage kibernetičkog kriminala, saopćilo je pariško tužilaštvo u utorak, nakon što je u ponedjeljak navečer donesena odluka o produženju pritvora.

Durov je uhapšen u subotu. Istraga se odnosi na zločine povezane sa sumnjama na nedopuštene transakcije, dječju pornografiju i prevaru u aplikaciji, kao i na odbijanje saopćavanja informacija vlastima.

Čelnik ruske Dume Vjačeslav Volodin, saveznik predsjednika Vladimira Putina, kazao je u utorak da iza hapšenja Durova, osnivača i izvršnog direktora platforme za razmjenu poruka Telegram koja igra ključnu ulogu u komuniciranju rata u Ukrajini, stoji SAD.

Aldin Huskić: 'Imam lijepu vijest, NUB BiH sutra nastavlja sa radom, dobili smo četiri plate'

Aldin Huskić: 'Imam lijepu vijest, NUB BiH sutra nastavlja sa radom, dobili smo četiri plate'

Volodin je rekao, bez iznošenja dokaza, da su Sjedinjene Države preko Francuske pokušale izvršiti kontrolu nad Telegramom.

"Telegram je jedna od rijetkih i ujedno najvećih internetskih platformi na koje Sjedinjene Države nemaju utjecaja”, rekao je Volodin, prenosi Hina.

Macron o hapšenju osnivača Telegrama: "Ovo nije politička odluka"

Macron o hapšenju osnivača Telegrama: "Ovo nije politička odluka"

"Uoči predsjedničkih izbora u SAD-u, važno je da (predsjednik Joe) Biden preuzme kontrolu nad Telegramom".

Bijela kuća nije komentarisala hapšenje Durova, a francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da hapšenje "ni na koji način nije politička odluka".

Šifrirana aplikacija Telegram, sa sjedištem u Dubaiju, ima blizu milijardu korisnika i posebno je utjecajna u Rusiji, Ukrajini i republikama bivšeg Sovjetskog Saveza.

Nakon što je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu 2022., Telegram je postao glavni izvor nefiltriranog – a ponekad eksplicitnog i obmanjujućeg – sadržaja s obje strane o ratu.

Platforma je postala ono što neki analitičari nazivaju "virtualnim bojnim poljem" u ratu, kojim se intenzivno koriste ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i njegovi dužnosnici, kao i ruska vlada, piše Reuters.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije