Šef NATO-a Jens Stoltenberg: Bilo kakva isporuka kineskog oružja Rusiji bila bi historijska pogreška

2
Hina
Šef NATO-a Jens Stoltenberg: Bilo kakva isporuka kineskog oružja Rusiji bila bi historijska pogreška
FOTO: AA / Jens Stoltenberg

Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg istaknuo je važnost jedinstva unutar toga Saveza s obzirom na sve veće približavanje Rusije i Kine.

"U vrijeme kada se Peking i Moskva protive međunarodnom poretku temeljenom na pravilima još je važnije da ostanemo jedinstveni", izjavio je Stoltenberg na konferenciji za novinare nakon dvodnevnog sastanka ministara vanjskih poslova država članica NATO-a.

Dodao je da Kina odbija osuditi rusku agresiju, da preuzima rusku propagandu, podržava rusku ekonomiju i da obje zemlje pojačavaju svoje vojne aktivnosti u indo-pacifičkoj regiji.

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

"Saveznici su jasno poručili da bi bilo kakva isporuka kineskog oružja Rusiji bila historijska pogreška s dubokim posljedicama", rekao je Stoltenberg.

Komentirajući izjavu ruskog predsjednika Vladimira Putina da će razmjestiti taktičko nuklearno naoružanje u Bjelorusiji, unatoč tome što su se i Kina i Rusija nekoliko dana prije u zajedničkoj izjavi obavezali da neće raspoređivati nuklearno oružje izvan svojih granica, Stoltenberg je rekao da su zajedničke deklaracije "prazna obećanja" te da je potrebno pratiti što Rusija radi, a ne što govori.

Stoltenberg je istaknuo da će saveznici nastaviti pomagati Ukrajini kako bi pobijedila i opstala kao suverena i neovisna nacija i kako bi se postigao pravedan i trajan mir.

Najavio je da će NATO nastaviti podržavati one koji se suočavaju s pritiskom Rusije, uključujući Moldaviju, Gruziju i Bosnu i Hercegovinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije