Jens Stoltenberg napušta mjesto: Poznata kandidatkinja za novog generalnog sekretara NATO

1
Radiosarajevo.ba
Jens Stoltenberg napušta mjesto: Poznata kandidatkinja za novog generalnog sekretara NATO
FOTO: Arhiv / Ursula Von der Leyen

Ursula von der Leyen će biti novi generalni sekretar NATO-a, pišu britanski mediji. 

Trenutni generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg napušta ovu poziciju nakon što mu je istekao mandat. Trebao je isteći i ranije, ali zbog rata u Ukrajini je produžen. 

Prema pisanjima britanskog lista Sun, nova kandidatkinja je Ursula von der Leyen, trenutno predsjednica Europske komisije. Ona je veliki favorit među određenim NATO zemljama.

Davor Dragičević otkrio ime ubice svog sina

Davor Dragičević otkrio ime ubice svog sina

Međutim, ne dijele sve isto mišljenje. Velika Britanija će se, kako javljaju mediji, usprotiviti ovom imenovanju

Kao razlog navodi se loše vodstvo njemačkih oružanih snaga, kada je von der Leyen bila u rukovodećoj poziciji. Ona je bila ministrica odbrane Njemačke od 2013. do 2019. godine, kada je postala predsjednik Europske komisije. 

[twitter]https://radiosarajevo.ba/vijesti/bosna-i-hercegovina/sef-nato-a-bosna-i-hercegovina-je-suocena-s-ruskim-pritiskom-moramo-povecati-podrsku/476429[/twitter]

Isto se očekuje i od drugih zemalja čije trenutno vodstvo se može opisati kao euroskeptično. Još uvijek nisu potvrđena sva imena zemalja koja se protive, ali sigurno je da ovo neće biti jednostavan proces imenovanja. 

Način biranja generalnog sekretara NATO-a se vodi iza zatvorenih vrata. Ne postoji glasanje, već privatni dogovor lidera 30 NATO zemalja, koji onda toj osobi daju mandat od četiri godine

Generalni sekretar NATO-a obično dolazi iz Europe, iako je SAD najuticajniji partner u alijansi. Stoltenberg je na ovoj poziciji od 2014. godine, a on je 13. po redu generalni sekretar ove organizacije, piše The Sun

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije