Šef Applea lani zaradio 11 miliona dolara manje nego 2018. godine

Radiosarajevo.ba
Šef Applea lani zaradio 11 miliona dolara manje nego 2018. godine
Foto: EPA-EFE / Tim Cook (59), šef Applea, jedne od najvećih kompanija na svijetu

Tim Cook (59), šef Applea, jedne od najvećih kompanija na svijetu, u prošloj je godini imao 125 miliona dolara ukupnih primanja.

Plaća Cooka bila je tri miliona dolara, dobio je 7,7 miliona dolara bonusa, još 884.466 dolara u raznim drugim povlasticama i kompenzacijama, a dionice Applea na koje ima pravo (stock vest, vrsta ESOP-a) vrijedne su oko 113,5 miliona dolara, objavio je Bloomberg pozivajući se na izvještaj koji je objavio taj američki tehnološki div u petak, prenosi Jutarnji.

Kako kažu, to je manji iznos nego godinu ranije (136 miliona dolara), djelomično i zato jer je Cook dobio manji bonus. U 2018. godini je njegov bonus bio čak 12 milijuna dolara, najveći otkad je na čelu kompanije. Prošlogodišnji je bonus bio manji jer Apple nije premašio zadane prodajne i operativne prihode kao godinu ranije.

Tim Cook (59), šef Applea, jedne od najvećih kompanija na svijetu - undefined

Foto: EPA-EFE: Tim Cook (59), šef Applea, jedne od najvećih kompanija na svijetu

Cook inače ukupno drži u vlasništvu oko 400 miliona dolara dionica Applea, a koje je uglavnom dobio 2011. godine kao nagradu kad je preuzeo mjesto glavnog izvršnog direktora Applea od Stevea Jobesa.

Kako je objavio Bloomberg, Cook je prošle sedmice donirao dva miliona dolara vrijednih dionica Applea jednoj dobrotvornom udruženju (nije objavljeno kojoj), a najavio je da će većinu svog bogatstva donirati prije no što umre.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije