Savjetnik Volodimira Zelenskog: "Počela je druga faza rata"

1
Radiosarajevo.ba
Savjetnik Volodimira Zelenskog: "Počela je druga faza rata"
Foto: EPA-EFE / Invazija na Ukrajinu/Ilustracija

Ruska vojska je pokrenula dugo očekivanu ofanzivu na istoku Ukrajine.

Sekretar Vijeća sigurnosti Ukrajine, Oleksej Danilov, izjavio je da su ruske snage pokušale da probiju ukrajinsku odbranu skoro duž cijele linije fronta u istočnim regionima Donjecka, Luganska i Harkova.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika, Andrij Jermak, govorio je o novoj fazi rata. „Druga faza rata je počela“, napisao je on na Telegramu. „Vjerujte u našu vojsku, veoma je jaka", piše Deutsche Welle.

I danas kiša: Objavljena prognoza do ponedjeljka - evo kad se vraća sunce

I danas kiša: Objavljena prognoza do ponedjeljka - evo kad se vraća sunce

Eksplozije duž linije fronta

Kako prenose ukrajinski mediji, čulo se nekoliko eksplozija duž linije fronta u istočnom regionu Donjeck, od kojih su neke bile veoma snažne. Pod vatrom su se našli gradovi Marinka, Slavjansk i Kramatorsk.

Eksplozija je bilo i u Harkovu na sjeveroistoku zemlje, u Zaporožju na jugoistoku, a navodno ima sukoba i u Nikolajevu na jugu Ukrajine. „U Nikolajevu je došlo do nekoliko eksplozija. Trenutno ispitujemo situaciju“, rekao je gradonačelnik tog grada Oleksander Senkevič.

Prethodno je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u video obraćanju rekao da su ruske trupe započele veliku i očekivanu ofanzivu na istoku zemlje.

„Sada možemo da kažemo da su ruske trupe započele bitku za Donbas, za koju su se toliko dugo pripremale", rekao je Zelenski i dodao da je zbog toga veliki dio cjelokupne ruske vojske uključen u ovu ofanzivu. „Koliko god ruskih trupa tamo bude dovedeno, mi ćemo se boriti. Odbranićemo se. Branićemo se svaki dan“.

Ruske trupe zauzele Kreminu

Prema ukrajinskim izvorima, ruske jedinice su krenule u napad na širokom pojasu fronta, dužem od 480 kilometara.

„Okupatori pokušavaju da probiju našu odbranu. Srećom, naša vojska izdržava. Prošli su samo kroz dva grada, Kreminu i još jedan mali grad", rekao je Sekretar Vijeća za nacionalnu sigurnost Ukrajine, Oleksej Danilov.

Guverner Luganska, Sergej Haudau izjavio je da je Kremina bila pod jakom artiljerijskom vatrom. „Rusi su zauzeli grad nakon što su sve sravnili sa zemljom", rekao je on na ukrajinskoj televiziji.

„Ovo je pakao. Počela je ofanziva o kojoj smo sedmicama govorili. Vode se borbe u gradovima Rubižne i Popasna i neprekidne borbe u drugim do sada mirnim gradovima", napisao je Haudau na Facebooku.

Ima mrtvih i povrijeđenih

Ruski vojnici su ubili četiri civila koji su pokušali da pobjegnu iz Kremine. Još četiri osobe su ubijene na oko 20 kilometara istočno od tog grada, u oblasti Donjeck, napisao je na Telegramu guverner Pavlo Kirilenko.

Prema ukrajinskim izvorima, tri osobe su poginule, a 15 je povrijeđeno, uključujući 14-godišnje dijete, prilikom granatiranja istočnog grada Harkova. Granate su pale ispred kuća, na dječja igrališta i blizu centara za humanitarnu pomoć“, rekao je guverner regiona Oleg Sinjehubov. On je optužio rusku vojsku za napade na civile.

Pentagon: Rusija jača svoju vojsku na istoku i jugu

Prema informacijama američkog Ministarstva odbrane, Rusija značajno jača svoje trupe na istoku i jugu Ukrajine. U proteklih nekoliko dana tamo je raspoređeno više od deset takozvanih taktičkih borbenih jedinica, rekao je portparol Ministarstva odbrane John Kirby. Ruska vojska takođe vrši vazdušne napade u Donbasu i na lučki grad Mariupolj.

Zauzimanje većeg dijela Donbasa omogućilo bi Rusiji da uspostavi južni koridor ka poluostrvu Krim koji je aneksiran 2014. godine. Ukrajinski zvaničnici navode da su ruske trupe U Mariupolju započele granatiranje posljednjeg velikog bastiona odbrambenih gradskih jedinica oružjem za razbijanje bunkera.

Komandant ultranacionalističkog Azovskog puka Nacionalne garde, Denis Prokopenko, saopštio je u video poruci da su Rusi koristili teško naoružanje iako su znali da su mnogi civili takođe potražili sklonište u prostorijama „Azov“ čeličane.

Više od 100.000 stanovnika pokušava da preživi u skoro potpuno uništenom gradu. Oni trenutno ne mogu da napuste grad koridorima za bjekstvo. Zamjenica ukrajinskog premijera, Irina Vereščuk rekla je da bi odbijanje Rusije da otvori bezbjedne rute za bjekstvo moglo da opravda suđenja za ratne zločine. Rusija je, s druge strane, saopštila da „neonacistički nacionalisti” na ukrajinskoj strani otežavaju evakuaciju.

Kličko: U Kijevu još uvijek prijetnja od napada

Prema riječima gradonačelnika Kijeva, Vitalija Klička, ukrajinskoj prijestonici i dalje prijete ruski napadi. „Kijev je bio i ostao meta agresora", napisao je Kličko na Telegramu. On je upozorio stanovnike metropole koji su pobjegli da ostanu na sigurnijem mjestu. „Na osnovu vojnih podataka i najnovijih dešavanja, ne možemo isključiti mogućnost da Kijevu i dalje prijete raketni napadi“, rekao je Kličko.

Nedavno su ispaljene rakete na neke okruge. „Zbog toga ne možemo da garantujemo bezbjednost u gradu. U Kijevu i dalje ima mnogo kontrolnih punktova, a još uvijek je na snazi i noćni policijski sat. Zabilježeni su napadi i u zapadnoj Ukrajini. Najmanje sedam ljudi je poginulo u raketnim napadima na Lavov, gdje se trenutno nalazi i mnogo izbjeglica, saopštili su ukrajinski zvaničnici. Prema ruskom Ministarstvu odbrane, ruska vojska je uništila veliko skladište oružja u blizini Lavova, koje je navodno dopremljeno sa Zapada.

Isporučeno prvo američko oružje iz novog paketa pomoći

U međuvremenu, prvi kontingent oružja iz novog paketa američke vojne pomoći Ukrajini stigao je na granicu zemlje. Visoki zvaničnik američkog Ministarstva odbrane, koji je odbio da bude imenovan, rekao je da su četiri aviona isporučila vojnu opremu Ukrajini. Uskoro će stići i peta isporuka. Beijela kuća je ranije najavila novu vojnu pomoć u vrijednosti od 800 miliona dolara (oko 737 miliona eura) za ukrajinske oružane snage.

Kako prenosi agencija AFP, novi paket pomoći uključuje 18 haubica od 155 milimetara, 200 oklopnih transportera M113, jedanaest helikoptera Mi-17, 100 drugih oklopnih vozila i artiljerijsku municiju. Portparol Pentagona John Kirby rekao je da bi američki vojnici koji su stacionirani na istočnom krilu NATO-a trebalo da počnu sa obukom ukrajinske vojske na haubicama kalibra 155 mm u narednih nekoliko dana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije