54. dan invazije na Ukrajinu: Počela je bitka za Donbas

0
Radiosarajevo.ba
54. dan invazije na Ukrajinu: Počela je bitka za Donbas
Foto: Radiosarajevo.ba / Iz minute u minut pratimo događaje vezane za invaziju na Ukrajinu

Danas je 54. dan ruske invazije na Ukrajinu. Ovo su najvažniji događaji na početku dana:

  • Još uvijek žestoke borbe u Mariupolju, Rusi tvrde da su ušli u čeličanu Azovstal
  • Europsko izdanje neovisnih ruskih novina Novaja Gazeta objavilo je, pozivajući se na majku mornara s ratnog broda Moskve, da su taj brod pogodila tri projektila iz Ukrajine te da je poginulo 40-ak mornara
  • Bivši ruski premijer Dmitri Medvedev tvrdi da EU čekaju hiperinflacija, nestašice hrane, bankrot i val kriminala
  • Istekao je rok za predaju koji je Rusija dala ukrajinskim vojnicima u Mariupolju
  • EU planira oštre sankcije Sberbanku
  • Borisu Johnsonu i britanskim ministrima zabranjen ulazak u Rusiju
  • U Ukrajini je jučer poginuo još jedan ruski general, objavio je gradonačelnik Sankt-Peterburga
  • Zelenski je poručio da će zaustaviti pregovore ako Rusija "eliminira" branitelje Mariupolja
23:30

U Kijevu je sada pola sata nakon ponoći. Ukrajinci ulaze u novi dan - 55. dan ruske invazije na njihovu zemlju.

Počela je bitka za Donbas.

Do javljanja sutra ujutru s portala Radiosarajevo.ba, dešavanja iz Ukrajine pratite na snimku uživo:

23:14

Uprkos pozivima ukrajinskog predsjednika, američki predsjednik Joe Biden ne planira posjetiti tu zemlju, rekla je u ponedjeljak sekretarica za štampu Bijele kuće Jen Psaki.

"Ono na čemu je naš fokus i dalje je pružanje Ukrajini, ukrajinskoj vladi, ukrajinskim liderima - historijske količine sigurnosne pomoći", rekla je Psaki za CNN.

Ona je dodala da ako se ovi planovi promijene, javnost neće biti obaviještena iz sigurnosnih razloga.

23:00

22:30

Ukrajinski generalštab također je danas objavio da je Rusija započela napad na istoku Ukrajine.

Iz Kyiv Independenta:

"Generalštab izvještava o početku ruske ofanzive na istoku. Ruske snage su pojačale ofanzivne i jurišne operacije u nekoliko pravaca na istoku Ukrajine.

Rusija nastavlja da formira dodatne vojne jedinice na okupiranom Krimu i u pograničnoj Rostovskoj oblasti".

21:42

U ruskom granatiranju u ukrajinskoj oblasti Donjeck poginule su četiri osobe, javio je Reuters.

U ruskom granatiranju u istočnoj ukrajinskoj oblasti Donjeck u ponedjeljak su poginule četiri osobe, rekao je regionalni guverner Pavlo Kirilenko na svom Telegram kanalu.

21:10

Ukrajina se nada da će za nekoliko sedmica dobiti status zemlje kandidata za pridruživanje Evropskoj uniji, rekao je danas ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, prenosi AFP.

Tokom sastanka u Kijevu sa izaslanikom EU u Ukrajini Mattijem Maasikasom, Zelenskiy je rekao:

"Vjerujemo da ćemo dobiti podršku za ovaj rad, postati kandidat za prijem, a onda će krenuti naredna završna faza... Zaista vjerujemo da će se ova procedura održati u narednim sedmicama”, rekao je on i dodao da su “naši ljudi... mentalno već dugo u Evropi".

20:42

Premijer Pedro Sánchez izjavio je da će Španija ponovo otvoriti ambasadu u ukrajinskoj prijestonici Kijevu u narednih nekoliko dana.

Nakon sličnih odluka nekoliko evropskih susjeda, Sánchez je kazao da će ponovno otvaranje ambasade “još jednom pokazati predanost španske vlade i španskog naroda prema ukrajinskom narodu”, piše Fena.

19:59

Generalštab ukrajinskih oružanih snaga objavio je u ažuriranju na Facebooku da je izgleda počela ruska ofanziva na istoku Ukrajine.

Vojni analitičari kažu da Rusija pojačava svoje udare na fabrike oružja, željeznice i druge infrastrukturne ciljeve širom Ukrajine kako bi umanjila sposobnost zemlje da se odupre velikoj ofanzivi u Donbasu, čije je zauzimanje postalo glavni cilj Kremlja otkako je propao pokušaj napada na Kijev.

Ruska vojska je saopštila da su njene rakete pogodile više od 20 vojnih ciljeva u istočnoj i centralnoj Ukrajini u proteklom danu, uključujući skladišta municije, komandne štabove i grupe vojnika i vozila.

19:36

Ukrajinske snage koristile su kasetnu municiju - vrstu međunarodno zabranjenog oružja koje je ruska vojska u više navrata koristila otkako je izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru - pokazala je istraga New York Timesa.

19:00

18:15

Ukrajina je dovršila važan dokument potreban za prijavu za članstvo u Evropskoj uniji, rekli su dužnosnici dok traje rat u toj istočnoevropskoj državi već skoro dva mjeseca.

Ihor Zhovka, šef ureda predsjednika, rekao je lokalnim medijima da su ispunili upitnik koji je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen dala predsjedniku Volodimiru Zelenskom tokom svoje posjete Kijevu 8. aprila, prenosi UPI.

18:11

"Kremlj ne samo da ratne zločine naziva lažnim, već sada promovira optužene. Putin je sada promovisao 64. motornu brigadu u zvanje 'Čuvari'. To je jedna od jedinica koje su prijavljene da su djelovale u Buči".

Naveo je ovo dopisnik The Guardiana Andrew Roth. Ova vijest je izazvala mnoge reakcije, a putem Twittera su stigla i prva objašnjenja o čemu se radi.

"Oznaka 'Čuvari' je izuzetna čast koja se obično rezervira za jedinice koje daju najveći doprinos u borbi, a posebno za one koje su izgubile velike količine vojnika na dužnosti.

17:28

Sudeći po slikama, spomenik Lenjinu obnovljen u lučkom gradu Heničesku, u blizini Hersona, koji je trenutno okupiran od strane ruskih trupa.

16:39

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenski rekao je da očekuje povećanje "sigurnosne podrške" Ukrajini od Evropske unije.

 

 

 

15:33

Guardian donosi kako trenutno izgleda Trg nezavisnosti u Kijevu.

15:30

Vijeće sigurnosti Ukrajine objavilo je snimak uhapšenog Viktora Medvedčuka, najbližeg saradnika ruskog predsjednika Vladimira Putina, u kojem traži razmjenu za ukrajinske vojnike i civile iz Mariupolja.

Bivši ukrajinski zastupnik iz stranke Opozicione platforma - Za život uhapšen je prošli sedmice.

Zvanični Kijev je Moskvi ponudio razmjenu.

No, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov to je odbio, negirajući bilo kakve veze između ruskog predsjednika i ovog političara iz Ukrajine.

Mediji pišu da je Putin kumski povezan s ovim proruskim političarem, odnosno da je kum njegovoj kćeri.

Kasnije je Peskov rekao da Kremlj prati situaciju s Medvedčukom i da će obavijestiti javnost ako dođe do Putinove reakcije.

15:00

Rusi su, kako se čini, zauzeli grad na istoku Ukrajine. Radi se o gradu Kremini u Luhanskoj oblasti, a oko kojeg su se jutros vodile žestoke, ulične borbe.

Serhij Hajdaj, vojni čelnik Luhanske oblasti, napisao je na Telegramu kako se "u ovom trenutku čini da je izgubljena kontrola nad Kreminom".

Dodao je i kako su Rusi donijeli ogromnu količinu opreme. Evakuacija je, kaže, postala nemoguća. Dodao je i da su četiri osobe ubijene dok su pokušavale pobjeći iz grada, javlja Index.hr.

14:15

14:05

Predsjednik Savezne ljekarske komore Njemačke Klaus Reinhardt kazao je za RND da se iz ove zemlje na portal komore za volonterski odlazak u Ukrajinu ili u neku od susjednih zemalja kako bi tamo liječili ratne ranjenike, prijavilo već "više od 1100 liječnica i liječnika", piše RTL.

"Taj broj pokazuje kolika solidarnost vlada među medicinarima s ljudima u Ukrajini. U konačnici, odlazak tamo može biti opasan po život", komentirao je Reinhardt.

Broj žrtava u Ukrajini je katastrofalan. 

Dr. Mirjana Sementić Rutko kazala je da te "ništa ne može pripremiti na rad u ratnoj bolnici".

"Suosjećam s kolegama ldoktorima u Ukrajini jer po onome što uspijevam vidjeti na TV-u, čini se da se nalaze u apsolutno istoj situaciji kao mi u Vukovaru 1991.".

Ljekarska komora Njemačke zbog ovako katastrofalne situacije u Ukrajini, kojoj nedostaje i doktora i medicinskog materijala, organizirala se kao centralno mjesto za javljanje njemačkih ljekara koji bi išli volontirati u ratu u Ukrajini.

13:40

Zelenski održao sastanak o obnovi zemlje nakon rata. "Imamo jasan plan, koji su izradile međunarodne revizorske kompanije, ukrajinski analitički centri, parlamentarni odbori i ministarstva", poručuje Zelenski.

12:30

Ruske snage ušle su u manji grad Kremina u istočnoj ukrajinskoj regiji Lugansk, tvrde ukrajinski zvaničnici, piše Anadolu Agency.

"Rusi su ušli u Kreminu. Počele su ulične borbe. Evakuacija nije moguća”, rekao je na Telegramu Serhiy Haidai, guverner Luganske oblasti.

Dodao je rekao da su ruske snage ušle u Kreminu sa mnogo tenkova i oklopnih vozila i da su civili zarobljeni u gradu.

Guverner je rekao da su dvije osobe poginule, a četiri ranjene u granatiranju grada Zolote, dodajući da je šest patrolnih policajaca ranjeno u gradu Lisičansku.

11:50

Rusija je saopćila da je pokrenula masovne udare tokom noći na ponedjeljak na ukrajinsku vojsku i povezane vojne ciljeve koristeći zračne snage, topništvo i sustave protuzračne obrane.

Rusko ministarstvo odbrane tvrdi da je ruska vojska projektilima uništila 16 ukrajinskih vojnih objekata tokom noći, uključujući pet zapovjednih centara, skladište goriva, tri skladišta streljiva te objekte u kojima su bili smješteni ukrajinski vojnici i vojna oprema.

11:14
Lavov - undefined

FOTO: AA: Lavov danas

11:10

Danas neće biti evakuacijskih koridora. To je drugi dan zaredom da civili ne mogu pobjeći iz okruženih gradova izloženih ruskim napadima.

Zamjenica ukrajinskog premijera Irina Vesesčuk kazala je kako su jučerašnji pregovori bili teški ali da "ruski okupatori nisu prestali granatirati i blokirati humanitarne rute"

"Zato je iz sigurnosnih razloga odlučeno da se danas ne otvaraju koridori", rekla je. Dodala je kako će se to pokušati učiniti što je prije moguće.

U ruskom napadu na Lavov poginulo šest, ranjeno osam osoba, piše Anadolu Ageny (AA). 

11:00

10:20

Ruski predsjednik Vladimir Putin najavljuje da će Moskva preusmjeriti izvoz energenata na istok, a dok Europa pokušava smanjiti energetski ruski oslonac Putin uzvraća da europske nacije neće moći odmah odustati od ruskog plina, no čini se da ipak otvara vrata plaćanju plina u eurima.

Rusija isporučuje oko 40% prirodnog plina potrebnog EU, no zapadne sankcije zbog napada na Ukrajinu pogodile su njezin izvoz energije komplicirajući financiranje i logistiku postojećih poslova.

Dok EU raspravlja hoće li uvesti sankcije na ruski plin i naftu, a države članice snalaze se kupujući energente po svijetu, Kremlj uspostavlja bliže veze s Kinom, najvećim svjetskim potrošačem energije, i drugim azijskim zemljama, piše Euractiv.

10:00

Kako javlja AFP, pozivajući se na lokalne vlasti, u Lavovu je najmanje šest osoba poginulo u jutrošnjem bombardiranju.

Također, najmanje osam osoba je ranjeno. Težina povreda nije poznata.

09:15

09:00

Iz Kancelarije glavnog državnog tužioca Ukrajine saopćeno je da je najmanje 205 maloljetnika ubijeno, a 362 ranjena od početka ruskog rata protiv Ukrajine, javlja Anadolu Agency (AA).

Navedeno je da je u bombardovanju ruske vojske oštećeno više od 1.000 obrazovnih ustanova, od kojih je 95 potpuno uništeno.

Saopćeno je da je od 24. februara, kada je Rusija počela s napadima, poginulo 205 djece, a povrijeđeno je 362.

08:45

U gradu Lavov na krajnjem zapadu Ukrajine od jutros se čuju snažne eksplozije.

Na zapadnoj strani grada čulo se najmanje pet eksplozija, prenosi BBC u svom izvještavanju iz minute u minutu.

Kako piše BBC, još nije jasno šta se tačno događa, ali na nekoliko mjesta u gradu vidi se gusti crni dim kao posljedica tih eksplozija. Dodaju, kako je jedan njihov reporter vidio projektil dok je letio preko grada.

Oko 45 minuta prije udara začule su se sirene širom Lavova.

08:30

Zapovjedništvo Zračnih snaga Ukrajine saopćilo je da su oborili ruski helikopter KA-52 Aligator, javlja Anadolu Agency (AA).

Ruske snage nastavljaju bombardovati mirne ukrajinske gradove, donoseći bol, smrt i razdor držeći ih pod raketnom i topničkom vatrom, navodi se u saopćenju Zračnih snaga.

Međutim, naveli su i da ruske snage imaju značajne gubitke i na kopnu i u zraku.

"Oborili smo KA-52 Aligator i dva helikoptera Mi-24, avion i bespilotnu letjelicu Orlan-10 u posljednja 24 sata", saopćeno je iz ukrajinskih Zračnih snaga.

08:00

Kuleba: "Mariupolj više ne postoji"

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitri Kuleba rekao je za CBS kako su ruske snage odlučne u namjeri da Mariupolj sravnaju sa zemljom.

"Grad više ne postoji",  rekao je Kuleba u razgovoru. Granatiranja grada neprestano traju već dva mjeseca.

7:45

Ukrajinsko ministarstvo odbrane objavilo je fotografiju na kojoj su, kako tvrde, ostaci nekad poznate biblioteke u Černihivu. Na slici se vidi pet metara velik krater. Dodaju kako je biblioteka uništena ruskom bombom teškom pola tone.

7:20

Ukrajina očekuje da će ruske snage u idućim danima pokušati zauzeti veći dio područja oko Hersona.

U najnovijem izvještaju ukrajinske vojske također piše i da su tokom jučerašnjeg dana ukrajinske snage odbile 12 ruskih napada i uništile 10 tenkova.

U subotu su, kako tvrde Ukrajinci, uništili jedan avion i tri helikoptera, piše Index.hr.

07:00

Ukrajinska novinska agencija UNIAN objavila je da se građane regije Luhansk pozvalo na hitnu evakuaciju.

Ukrajina očekuje žestoki ruski napad na Luhansk i Donbas, posebno nakon što su ruske snage napustile sjever zemlje.

06:55

U Kijevu su se jutros oglasile sirene za uzbunu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije