Intervju / Saudijski princ priznao odgovornost za smrt Kashoggija

26. 09. 2019. u 13:53:00 Fena

Shares: 19

Prijestolonasljednik Saudijske Arabije rekao je da on snosi odgovornost za ubistvo novinara Jamala Kashoggi prošle godine, koje su počinili saudijski operativci "jer se to dogodilo pod mojim nadzorom", navodi se u dokumentarcu koji je uradila američka TV mreža PBS, a koji će biti emitovan sljedeće sedmice.

Khashoggijeva zaručnica: Zašto princ Bin Salman šuti o izvještaju UN-a

Zaručnica ubijenog novinara Jamala Khashoggija Hatice Cengiz upozorila je na indikativnu važnost činjenice da saudijski prestolonasljednik Muhammed bin Salman nije komentirao sadržaj izvještaja kojeg je specijalna izvjestiteljica Ujedinjenih nacija (UN) Agnes Callamard objavila i u kojem se navodi da postoje kredibilni dokazi koji nalažu provedbu dodatne istrage o umiješanosti saudijskih zvaničnika, uključujući i samog princa Bin Salmana.

UN raspravlja o ubistvu Khashoggija: Moguća optužnica protiv princa Salmana

Muhamed bin Salman, de facto vladar kraljevine, nije javno govorio od ubistva novinara u saudijskom konzulatu u Istanbulu. CIA i neke strane vlade kažu da je on naredio ubistvo, ali saudijski zvaničnici negiraju da je imao bilo kakvu ulogu u tome, prenio je Reuters.

Smrt Kashoggija je izazvala globalnu osudu, narušavajući reputaciju prijestolonasljednika i ambiciozne planove za diverzifikaciju ekonomije najvećeg svjetskog izvoznika nafte i otvaranje zatvorenog saudijskog društva. Od tada nije posjetio Sjedinjene Države ili Evropu.

"To se dogodilo pod mojim nadzorom. Snosim svu odgovornost, jer se to dogodilo pod mojim nadzorom", rekao je za PBS u dokumentarcu pod nazivom "Prijestolonasljednik Saudijske Arabije", koji treba izaći 1. oktobra, uoči prve godišnjice Kashoggijeve smrti.

Nakon početnih demantija, službena saudijska politika optužila je za ubistvo operativce koji nisu slušali naredbe. Javni tužilac rekao je da je tadašnji zamjenik šefa obavještajne službe naredio vraćanje Kashoggija, koji je postao oštri kritičar Kraljevine, ali vodeći pregovarač naredio je da bude ubijen nakon što rasprave oko njegovog povratka nisu uspjele.

Saud al-Kahtani, bivši vrhunski kraljevski savjetnik za kojeg je Reuters izvijestio da je ubicama izdao naređenja preko Skypea, upoznao je tim o Khasoggijevim aktivnostima prije operacije, rekao je tužitelj.

Na pitanje kako se ubistvo moglo dogoditi a da on nije znao za to, princ Muhamed je kazao: “Imamo 20 miliona stanovnika. Imamo 3 miliona državnih službenika."

Novinar ga je pitao da li su ubice mogle koristiti privatne vladine avione, a prijestolonasljednik je odgovorio da on ima zvaničnike "ministre koji prate te stvari i njihov je zadatak da to rade. Oni imaju odgovornost za to."

Visoki američki dužnosnik rekao je za Reuters u junu da Trumpova administracija vrši pritisak na Rijad zbog "opipljivog napretka" u nastojanju da drži odgovornim one koji stoje iza ubistva.

Jedanaest osumnjičenih Saudijaca dovedeni su pred lice pravde u tajnom suđenju, ali je održano samo nekoliko saslušanja. Izvještaj SAD-a pozvao je da se uradi istraga protiv princa Muhameda i drugih visokih saudijskih zvaničnika.

Zastrašujući detalji ubistva novinara: Hoćemo li ga strpati u plastičnu vreću

Istražiteljica Ujedinjenih naroda za izvansudska pogubljenja, Agnes Callamard, objavila je svoj izvještaj o ubistvu saudijskog novinara Jamala Khashoggija. Izvjestiteljica je zaključila da je ubistvo počinjeno s predumišljajem. CIA i neke zapadne zemlje vjeruju da je prijestolonasljednik naredio ubistvo, što saudijski službenici odlučno odbacuju. Ovi navodi izazvali su brojne reakcije.

NEMA KOMENTARA