Saudijska Arabija će iskopati pomorski kanal i Katar pretvoriti u otok

AA
Saudijska Arabija će iskopati pomorski kanal i Katar pretvoriti u otok
Vlasti Saudijske Arabije najavljuju skori početak kopanja kanala duž cijele kopnene granice s Katarom, što će Katar pretvoriti u otok u Perzijskom zaljevu.

Savjetnik na Saudijskom kraljevskom sudu Saoud al-Qahtani prvi je saudijski zvaničnik koji je još sredinom aprila potvrdio postojanje saudijskog plana izolacije Katara pomorskim kanalom. On je na društvenoj mreži Facebook naveo da je cilj projekta da se Katar kazni zbog pogrešne politike.

Saudijski list “Mekka“ u posljednjem broju je prenio novu Al-Qahtanijevu izjavu, a u kojoj je saopćio da je tender za izvođenje projekta kopanja kanala “Selva“ otvoren do ponedjeljka.

Do sada se za taj projekt prijavilo i saudijskim vlastima ponudu dostavilo pet međunarodnih kompanija, a izvođač će biti izabran u roku od tri mjeseca od zatvaranja tendera.

Isti izvor javlja da zvanični Rijad planira iskopati pomorski kanal duž 60 kilometara saudijsko-katarske granice. Navodno će projekt biti završen u roku od 12 mjeseci.

Kanal bi trebao biti iskopan jedan kilometar unutar saudijske teritorije. Na obalama kanala bi u nastavku projekta mogli biti izgrađeni i vojna baza i odlagalište nuklearnog otpada.

Saudijski list “Sabq“ ranije je pisao da je riječ o projektu vrijednom 2,8 milijardi rijala (oko 750 miliona dolara), a da će ga realizirati konzorcijum sastavljen od devet saudijskih investitora.

Saudijska Arabija, Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein su prošle godine prekinuli odnose i blokirali zračni prostor i kopnenu granicu Kataru kojeg optužuju za podršku terorizmu.

Katar negira optužbe i zahtjeve druge strane smatra udarom na njegov suverenitet.

Analitičari smatraju da bi aktuelna kriza u Zaljevu mogla izazvati dugoročne promjene odnosa i dinamika u Zaljevu, te je u tom kontekstu porede s krizom uoči Zaljevskog rata sa početka 90-tih godina prošlog vijeka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije