Saudijka koja se zabarikadirala na aerodromu dobila status izbjeglice

Radiosarajevo.ba
Saudijka koja se zabarikadirala na aerodromu dobila status izbjeglice
FOTO: EPA / Rahaf Mohammed al-Qunun

Saudijka koja je pobjegla od svoje porodice te odbija napustiti hotel u Bangkoku dobila je status izbjeglice od UN-a, saopćile su australske vlasti.

Radi se o osamnaestogodišnjoj djevojci Rahaf Mohammed al-Qunun koja je odbila ući u avion na letu iz Bangkoka prema Kuvajtu u ponedjeljak te se zabarikadirala u sobi aerodromskog hotela.

Ona tvrdi da to čini zbog straha da će je porodica ubiti jer se odrekla islama. UN-ova agencija za izbjeglice je njen slučaj proslijedila Australiji zbog mogućeg premještanja, čime je dobila status izbjeglice, piše BBC.

Prethodno je Rahaf zatražila zaštitu od Kanade, SAD-a, Australije i Velike Britanije te je zamolila da je kontaktiraju predstavnici ovih zemalja.

U kratkom saopćenju je Ministarsvo unutrašnjih poslova Australije navelo da će se prema ovom slučaju odnositi na „uobičajen način“ te da se neće dodatno oglašavati o ovom slučaju.

Otac i brat pomenute djevojke su stigli na Tajland, ali ona odbija susret s njima. Odbacivanje islama se u Saudijskoj Arabiji kažnjava smrću. Tajlandski zvaničnici za imigraciju su prvobitno rekli da se ona treba vratiti u Kuvajt.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije