Saudijci 'pustili' Amerikanca: Bio osuđen na 19 godina zatvora zbog - tvitova

0
Radiosarajevo.ba
Saudijci 'pustili' Amerikanca: Bio osuđen na 19 godina zatvora zbog - tvitova
Foto: Twitter / Saad Ibrahim Almadi

Saudijska Arabija oslobodila je američkog državljanina iz zatvora više od godinu dana nakon što je osuđen zbog tvitova u kojima je kritizirao saudijsku vladu, saopćila je njegova porodica.

Saad Ibrahim Almadi (72), koji također ima saudijsko državljanstvo, uhapšen je u novembru 2021. kada je stigao u Rijad kako bi posjetio svoju porodicu, piše BBC.

U oktobru je osuđen na 16 godina zatvora, a žalbeni sud prošlog je mjeseca kaznu povećao na 19 godina. Ni američke ni saudijske vlasti nisu komentirale Almadijevo oslobađanje. Sin Ibrahim potvrdio je da se njegov otac trenutno nalazi u porodičnoj rezidenciji u Rijadu, ali je rekao da nije jasno kada bi se mogao vratiti svojoj kući na Floridi.

Saobraćajne nesreće u dva sarajevska naselja: Na ovoj dionici stvorene velike gužve

Saobraćajne nesreće u dva sarajevska naselja: Na ovoj dionici stvorene velike gužve

"Sve optužbe su odbačene, ali sada se moramo boriti protiv zabrane putovanja", rekao je Ibrahim novinskoj agenciji Reuters.

Almadija je sud proglasio krivim za pokušaj destabilizacije kraljevstva te za podržavanje i financiranje terorizma. Izrečena mu je i 16-godišnja zabrana putovanja.

Govoreći o slučaju prvi put javno nakon presude, Ibrahim je za BBC rekao da se jedini dokaz koji je predočen sudu protiv njegova oca sastoji od 14 tvitova. Tvitovi su uključivali kritike rušenja starih dijelova gradova Meke i Džede, zabrinutost zbog siromaštva u kraljevstvu i spominjanje ubijenog saudijskog novinara Jamala Khashoggija.

Američki predsjednik Joe Biden je potvrdio da je iznio Almadijev slučaj, ali i slučajeve drugih američkih državljana koji su ostali u Saudijskoj Arabiji jer im je zabranjeno putovanje, tokom sastanaka s kraljem Salmanom i prijestolonasljednikom Mohammedom bin Salmanom kada ih je posjetio prošlog jula.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije