Sanna Marin je najmlađa premijerka na svijetu

Radiosarajevo.ba
Sanna Marin je najmlađa premijerka na svijetu
Foto: EPA-EFE / Sanna Marin

Sanna Marin je najmlađa premijerka jedne zemlje na svijetu, piše britanski list The Guardian.

Za premijerku Finske je 34-godišnjakinja imenovana prošle sedmice. Vladajuću koaliciju čini veliki broj žena.

Marin je do sada bila minstrica saobraćaja. Na premijerskom mjestu će naslijediti bivšeg sindikalistu koji je Vladu vodio samo pola godine. On je izgubio povjerenje stranke Centar koja je bila u koaliciji.

Bit će najmlađa žena koja je bila na čelu jedne skandinavske zemlje. Poručila je da nikada nije razmišljala o svojoj dobi ili spolu. Kako je kazala, misli na razloge zbog kojih je ušla u politiku i na stvari zbog kojih je dobila povjerenje glasača.

Koaliciju predvodi Socijaldemokratska stranka. Obećali su da će se posvetiti povećanju javne potrošnje za dobrobrit građana i infrastrukturu. Među obećanjima je i to da će zemlja do 2035. biti neutralna kada je u pitanju emisija karbona.

Marin dolazi iz redova Socijaldemokratske stranke.

Stranka je tijesno pobijedila na aprilskim parlamentarnim izborima nakon što je obećala da će okončati godine štednje koje je nametnula Vlada desnog centra. Time se umanjila javna potrošnja u Finskoj za četiri milijarde eura (skoro osam milijardi maraka) i smanjila dug zemlje. Ali, to je bilo izrazito nepopularno među građanima, podsjeća The Guardian.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije