BiH pala tri mjesta: Finska najsretnija zemlja svijeta, Burundi na dnu

Radiosarajevo.ba
BiH pala tri mjesta: Finska najsretnija zemlja svijeta, Burundi na dnu
Prema najnovijem izvještaju Ujedinjenih nacija o najsretnijim zemljama na svijetu, Finska je na prvom mestu, dok se na dnu liste koja obuhvata 156 država nalazi Burundi.

Od zemalja bivše Jugoslavije, Slovenija se nalazi na 51. mjestu, Srbija je na 78. mjestu, Crna Gora je 81, Hrvatska 82, Makedonija je 89, dok je BiH na 93. mestu. 

Naša zemlja je pala tri mjesta, pošto je prošle godine bila na 90. poziciji. Među zemljama regiona samo je Albanija na 112. mjestu "nesretnija" od BiH.

Godišnji izvještaj UN-a o sreći objavljuje se svake godine uoči Međunarodnog dana sreće 20. marta.

Pokazatelji na osnovu kojih se mjeri sreća država su bruto društveni proizvod, društvena podrška, očekivano trajanje života u punom zdravlju, društvene slobode, velikodušnost i odsustvo korupcije.

U odnosu na prethodnu godinu, Finska je napredovala za pet mjesta, a u "top 10" najsretnijih zemalja nalaze se Norveška, Danska, Island, Švicarska, Holandija, Kanada, Novi Zeland, Švedska i Australija. Veliki pad zabilježio je SAD koji je na 18. mjestu (prošle godine na 14. mjestu).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije