Istraživanje / Više od 20 posto učenika srednjih škola u Finskoj radi tokom školovanja

20. 11. 2019. u 22:31:00 Anadolija

Shares: 25

Svaki peti srednjoškolac u Finskoj radi neki posao dok se školuje, pokazali su rezultati istraživanja.

Prema anketi za 2019. godinu, koju je proveo Nacionalni institut za zdravlje i sreću Finske, sve je veći broj učenika srednjih škola koji rade honorarne poslove tokom školovanja.

Rezultati ankete su pokazali da 21 posto učenika srednjih škola radi dok se školuju, u odnosu na 19 posto u 2017. godini.

Studija je pokazala da oko 25.500 učenica radi dok se školuje, dok je oko 17.000 učenika kazalo da rade isto.

Nacionalni institut za zdravlje i sreću je saopćio da broj srednjoškolaca koji rade dok se školuju konstantno raste od 2012. godine.

Sinikka Aapola-Kari, istraživačica koja je radila na ovoj studiji, kazala je da su najčešći razlozi za rad tokom školovanja u srednjoj školi nezavisnost i porodične okolnosti učenika.

Antti Komulainen, 18-godišnji učenik, kazao je da je odlučio raditi kako bi imao određeni stepen finansijske nezavisnosti i kako ne bi ovisio o novcu svojih roditelja.

Dodao je kako je vrlo važno da mladi ljudi što prije počnu raditi jer će im to pomoći kasnije u karijeri da budu mnogo uspješniji i samostalniji.

Učenici u Finskoj imaju zakonsko pravo na džeparac od 50 eura (skoro 100 maraka) mjesečno, ali se mnogi odlučuju da rade kako bi imali više novca na raspolaganju.

KOMENTARI (1)