Sarajevskim srednjoškolcima plaćena praksa u bankama

Radiosarajevo.ba
Sarajevskim srednjoškolcima plaćena praksa u bankama
Foto: Facebook / Srednja ekonomska škola u Sarajevu

Učenici Srednje ekonomske škole Sarajevo počeli su sa pohađanjem nastave po dualnom sistemu obrazovanju u okviru novog smjera - bankarski tehničar, saopšteno je iz Vlade Kantona Sarajevo.

Smjer je formiran na inicijativu Predstavništva njemačke privrede u Bosni i Hercegovini. Nastavni program je zasnovan na njemačkim standardima, navedeno je u saopštenju.

Iz Vlade Kantona Sarajevo su objasnili da dualno obrazovanje podrazumijeva realiziranje nastave iz dva dijela - teoretskog dijela u školi i praktičnog dijela kod poslodavca na način da se udio praktične nastave kontinuirano povećava od drugog do četvrtog razreda.

"Učenici drugog razreda ovog smjera započinju sa izvođenjem praktične nastave u četiri banke (...) Dva dana će biti u banci, a tri dana u školi. U trećem i četvrtom razredu će biti dva dana u školi a tri dana u banci, gdje će imati mentore za nastavu. Za svoj rad učenici će dobijati novčana sredstva od banaka, a za vrijeme zimskog i ljetnog raspusta realiziranje praktične nastave će biti i bolje plaćeno. Ukoliko se nakon završetka školovanja pokažu uspješnim učenici će dobiti posao u bankama na području Kantona Sarajevo ili drugim mjestima u Bosne i Hercegovine", ukazala je ministrica obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo Zineta Bogunić.

Provedene aktivnosti rezultat su saradnje Predstavništva njemačke privrede u Bosni i Hercegovini, navedenih banaka i Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo koje, kako je saopšteno, kroz ovakve programe nastoji doprinijeti zapošljavanju i ostanku mladih u Bosni i Hercegovini.

Raiffeisen banka je nosilac saradnje i predstavlja ključnog poslodavca u realiziranju dualnog obrazovanja za zanimanje bankarski tehničar, saopšteno je iz Vlade Kantona Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije