Samo u Bjelorusiji: Opoziciji nije dozvoljeno da izađe na izbore zbog "kritike vlasti"

Radiosarajevo.ba
Samo u Bjelorusiji: Opoziciji nije dozvoljeno da izađe na izbore zbog "kritike vlasti"

U Bjelorusiji se danas održavaju vanredni parlamentarni izbori na kojima se očekuje pobjeda onih koji su lojalni predsjedniku Aleksandru Lukašenku, prenosi Srna.

Na današnjim izborima 516 kandidata se takmiči za 110 mjesta u parlamentu, ali kandidatima opozicije nije dozvoljeno učešće iz različitih razloga uključujući „neosnovano kritikovanje vlasti“.

„U stvari, ovo nisu izbori kao takvi i Vlada sama odlučuje ko će ući u parlament“, rekao je Valerij Uknalev, kandidat opozicione ljevičarske stranke Fer svijet.

Lukašenko (65) je na vlasti već 25 godina, ali je u posljednje vrijeme dozvolio nekim opozicionim strankama i kandidatima da učestvuju na izborima kako bi popravio odnose sa Zapadom.

Na prethodnim parlamentarnim izborima 2016. godine Lukašenko je prvi put za proteklih 20 godina dozvolio dvojici opozicionih kandidata da dobiju mjesta u parlamentu, ali ovaj put im je i to uskraćeno.

„Vlasti čine neke ustupke, ali u isto vrijeme jasno stavljaju do znanja da neće dozvoliti da se demokratija otme kontroli“, rekao je Jauheni Preiherman, direktor Savjeta za međunarodne odnose pri Forumu dijalog u Minsku.

Bjelorusija je 2015. i 2016. godine pala u recesiju, a prema procjenama Vlade ove godine će ukidanje ruskih subvencija koštati budžet 600 miliona dolara. Očekuje se da će ove godine privredni rast biti oko jedan posto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije