Sakupljanje smeća Japanci pretvorili u sport

1
Radiosarajevo.ba
Sakupljanje smeća Japanci pretvorili u sport
FOTO: Prljavi grad Sarajevo / Ružni prizori u centru grada

Vjerovali ili ne japanci su od običnog skupljanja smeća po ulici napravili sport odnosno sportsko takmičenje. Sport koji su japanci izmislili zove se "SpoGomi", a radi se o kombinaciji reči 'sport' i 'gomi' (na japanskom smeće).

Ovo je postalo popularno takmičenje u kojem timovi od tri do pet ljudi pokušavaju da pokupe najviše smeća najvišeg kvaliteta u određenom vremenskom periodu.

Japan je nedavno najavio i da će biti domaćin prvog "SpoGomi" Svjetskog prvenstva u novembru 2023. godine, sa timovima iz cijelog svijeta koji će pretraživati ulice Tokija u potrazi za smećem koji će pokupiti.

Prof. dr. Jasmin Ahić: Rusija vodi "specijalni rat", Zapadni Balkan im je posebna meta

Prof. dr. Jasmin Ahić: Rusija vodi "specijalni rat", Zapadni Balkan im je posebna meta

Svaki tim od tri igrača imaće 60 minuta da sakupi najviše smeća sa određenog područja dok pokušava da ga pravilno sortira u kese označene bojama za svaku vrstu.

Kada vrijeme istekne, uslijedit će provjera o sortiranju smeća. Tim sa najviše smeća pobjeđuje. U slučaju nerješenog rezultata, pobjednik se određuje prema kvalitetu smeća, sa poenima po vrsti.

Drina na rubu ekološke katastrofe, u nju se slilo hiljade kubika smeća

Drina na rubu ekološke katastrofe, u nju se slilo hiljade kubika smeća

Japan je izmislio "SpoGomi" 2008 godine, dok su se na početku održavala lokalna takmičenja, novi sport je veoma brzo zaživio širom zemlje, a danas se svake godine organizuju stotine takmičenja širom Japana.

Svi učesnici će nositi jake rukavice za čišćenje koje im omogućavaju da pokupe bukvalno bilo koju vrstu smeća. Na kraju predviđenog vremena, svi učesnici se vraćaju na startnu liniju kako bi izvagali i provjerili svoj otpad.

Učesnici jednostavno uživaju u takmičarskoj prirodi sporta, radeći kao tim, provodeći dragoceno vrijeme na otvorenom i, na kraju, ali svakako ne najmanje važno, održavajući svoje gradove čistim.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije