Drina na rubu ekološke katastrofe, u nju se slilo hiljade kubika smeća

1
M. M.
Drina na rubu ekološke katastrofe, u nju se slilo hiljade kubika smeća
Foto: Dejan Furtula / Otpad u Drini

Iz Crne Gore i Srbije Limom do Drine, najljepše rijeke u regionu, doplove tone smeća.

Na svom vodotoku od 220 km, Lim pokupi ogromne količine smeća. Najveći dio tog otpada dolazi iz opština iz Srbije i Crne Gore, radi se o deponijama koje su uz same obale Tare i Lima i kada nadođu rijeke sav taj otpad dopliva do HE Višegrad.

Problem slijevanja otpada prisutan je već više od dvije decenije i dok se ne počne rješavati prekogranično, svaka akcija je trenutno rješavanje posljedica.

Pogledajte prizore iz BiH koji su šokirali region

Pogledajte prizore iz BiH koji su šokirali region

Za građane Višegrada, najveći problem je u tome što smeće izvađeno iz Drine, koje je stiglo iz tri države, ostaje u njihovom dvorištu. 

"Plutajući otpad kao što znamo završi na gradskoj deponiji, koja ne može da primi sav otpad koji proizvede stanovništvo Višegrada, i to je jedan od najvećih problema. Mi smo nekako osuđeni da budemo regionalna deponija, htjeli to ili ne. Najviše trpi stanovništvo jer deponija redovno gori i toksini poput dioksina i furana završe u našim plućima. Jednostavno zagađenje je očigledno, i vode i vazduha i zemlje i stanovništvo se nada brzom rješavanju ovog problema", ističe Dejan Furtula iz udruženja Eko Centar 

Problem nakupljanja plutajućeg otpada u gornjem slivu rijeke Drine je decenijama prisutan, a ono što je šokantno jeste činjenica da se nikada nije pristupilo njegovom rešavanju u cilju očuvanja cjelokupnog slivnog područja izuzetnih prirodnih odlika.

Mnogi aktivisti tvrde da je rješavanje ovog problema usko povezano sa problemom upravljanja otpadom uopšte, ali i rada hidroenergetskih objekata u slivnom području.

Obaveza uklanjanja otpada iz akumulacije je određena sadržajem Ekološke dozvole, za kompaniju HE na Drini, još od 2008. godine, ali ova obaveza nije ispoštovana, osim u nekim tačkama, kao što su izrada lančanica na jezeru.

Otpad se nakuplja u velikim količinama nakon obilnih padavina i tada postaje ozbiljna prijetnja za rad elektroenergetskih postrojenja, tek tada se posveti nešto pažnje ovom problemu, ali redovno sa malim ili nikakvim učinkom.

Kada je vodostaj u porastu, kao što je slučaj ovih dana, rijeke Lim, Tara i Drina do Višegrada dnevno donesu oko osam kubika smeća.

"Potrebno je pod hitno uraditi plan saniranja i dislokacija deponija na obalama rijeka, i to da urade sve opštine u gornjem slivu rijeke Drine. Treba istaći da je Srbija postavila lančanice na Potpećkom jezeru i da oni već mjesec dana vade otpad i spriječavaju prolazak do HE, ističe Furtula.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije