Nije Drina jedina: Vrbasom plutaju tone smeća

Radiosarajevo.ba
Nije Drina jedina: Vrbasom plutaju tone smeća
Foto: Nezavisne novine / Tona smeća u Vrbasu

Koliko malo pažnje posvećujemo našoj okolini, i koliko se mnogo trudimo da je što više uništimo pokazuju šokantni prizori koji nam dolaze iz Bočca.

Naime, na fotografiji se vidi ogromna količina smeća koju nosi Vrbas.

USA Today: Bosanske rijeke začepljene smećem, rješenja ni na vidiku

Nakon obilnih padavina i poplava smeće se nakupljalo, što iz samog Vrbasa, što iz pritoka, i krenulo nizvodno.

Osim zagađenja koje proizvodi otpad, veliki problem nastaje i u slivovima rijeka, te odvodima koji budu začepljeni, pa se voda počne izlijevati iz korita, što može dovesti do stravičnih posljedica.

Tako smo prethodnih dana svjedočili brojnim akcijama čišćenja odvoda i prolaza ispod mostova, kako bi se u velikim bujicama spriječilo njihovo potpuno uništavanje, ali i veće poplave.

Ova fotografija je zasigurno jedan veliki razlog da se zapitamo šta činimo našoj okolini i kakve su posljedice nesavjesnog ljudskog djelovanja, pišu Nezavisne novine.

Podsjećamo, nedavno se tona smeća zaglavila na Drini u blizini lokalne hidroelektrane formirajući ogromna ostrva smeća koja plutaju na površini.  Mještani su naveli kako svake godine iz Drine izvuku oko 800.000 tona smeća.

U aprilu je održan sastanak resornih ministara iz Srbije i Crne Gore na kojem je obećano da će zajedno raditi na rješavanju ovog problema. Aktivisti i stanovnici nemaju povjerenja da će se potrebne akcije dogoditi uskoro, jer učinkovito upravljanje otpadom zahtijeva dugogodišnje planiranje i značajne investicije. 

U tekstu jednog od najznačajnih američkih medija USA Today se navodi kako se na obalama rijeke Bosne, čiji je izvor u blizini glavnog grada BiH Sarajeva, a protječe centralno kroz zemlju, mogu vidjeti mrtve ribekoje izbijaju duž obale. Riječne obale su jako zagađene smećem, koje visi na granama drveća na svakom malom zavoju u rijeci, navodi USA Today.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije