USA Today: Bosanske rijeke začepljene smećem, rješenja ni na vidiku

Radiosarajevo.ba
USA Today: Bosanske rijeke začepljene smećem, rješenja ni na vidiku

Jedan od najznačajnijih američkih medija USA Today pisao je o problemu zagađenja voda u BiH koje je alarmantno.

U tekstu se navodi kako plastične boce, zahrđale bačve, stare mašine za pranje veša su samo dio od tona smeća koje začepljuju rijeke u BiH, a koje su nekada bile poznate po svojoj smaragdnoj boji i kristalnoj čistoći i koje su voljeli splavari, planinari i ribari.

BiH i druge zemlje Zapadnog Balkana nisu učinile mnogo na izgradnji efikasnog sistema odlaganja smeća i zaštite životne sredine, navodi se u tekstu USA Today, uprkos formalnom traženju ulaska u Evropsku uniju i usvajanju nekih zakona i propisa EU.

Članak na USA Today - undefined

Članak na USA Today

Također, u tekstu se navodi kako je ovaj problem zanemaren tokom ratova 90-ih godina, a problem upravljanja otpadom u BiH je porastao tokom godina dostigavši alarmantne razmjere u regionu gdje su nezaposlenost i siromaštvo široko rasprostranjeni i gdje korupcija rutinski zaustavlja provedbu reformskih zakona.

Umjesto da recikliraju otpad većina smeća završi na improviziranim deponijama i u rijekama, te tako zagađuju i zemlju i vodu. U tekstu se navodi i kako se tona smeća zaglavila na Drini u blizini lokalne hidroelektrane formirajući ogromna ostrva smeća koja plutaju na površini.  Mještani su naveli kako svake godine iz Drine izvuku oko 800.000 tona smeća.

"Ovo je katastrofa, vjerujte mi! Ljudi bacaju sve u rijeku, ne samo plastiku. Tu su i leševi mrtvih životinja, burad, tamo možete naći bilo šta", rekao je Višegrađanin Aleksandar Mladić.

U aprilu je održan sastanak resornih ministara iz Srbije i Crne Gore na kojem je obećano da će zajedno raditi na rješavanju ovog problema. Aktivisti i stanovnici nemaju povjerenja da će se potrebne akcije dogoditi uskoro, jer učinkovito upravljanje otpadom zahtijeva dugogodišnje planiranje i značajne investicije. 

U tekstu USA Today se navodi kako se na obalama rijeke Bosne, čiji je izvor u blizini glavnog grada BiH Sarajeva, a protječe centralno kroz zemlju, mogu vidjeti mrtve ribe koje izbijaju duž obale. Riječne obale su jako zagađene smećem, koje visi na granama drveća na svakom malom zavoju u rijeci, navodi USA Today.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije