Fotka bizarnog običaja nakon rođenja sina obišla regiju: "Kakvo slavlje, ovo je vandalizam"

7
Radiosarajevo.ba
Fotka bizarnog običaja nakon rođenja sina obišla regiju: "Kakvo slavlje, ovo je vandalizam"
Foto: Facebook / Perjane u Podravini

Na Facebook stranici Virovitičko-podravske županije u Hrvatskoj objavljena je fotografija gomile odjeće, perja, papira i smeća, razbacanih po dvorištu kuće, dok se u pozadini vidi dim iz zapaljene gume.

Prizor iz Podravine u Hrvatskoj zapravo ne otkriva nikakav incident, nego jedan od narodnih običaja tamošnjeg stanovništva.

Naime, prilikom rođenja sina, na dvorište kuće se izbacuje sve što nije potrebno, a gosti dolaze svakog popodneva i sipaju smeće. Ovaj običaj naziva se "perjana".

Još jedna subota, još jedna ARIA proslava – 15 godina sa vama

Još jedna subota, još jedna ARIA proslava – 15 godina sa vama

„Za dio stanovnika je to običaj kod rođenja sina. Uz šaranje imena i čestitki po fasadi“, navode poznavaoci lokalnih običaja u Podravini.

Običaji, tu kod nas...

Posted by Virovitičko-podravska županija on Friday, March 3, 2023

Tako je danas perjana iz nevinog rasipanja slame, piljevine i perja prerasla u masovno dovoženje svakojakog smeća u tuđa dvorišta. Dok jedni sipaju, drugi pale gume. Kažu, nisu oni došli praviti nered ili donositi smeće. Njihov je razlog plemenitiji. Okućnica novopečenih djeda i bake posipa se kako bi novorođenčetu bilo toplo.

Perjana traje do sedmicu dana, svakog popodneva skupljaju se gosti i prosipaju smeću, što više – to bolje. Prizor kao iz apokaliptičnog filma, dvorište izgleda kao deponija, a vlasnici razdragani slave, prenosi Nova.rs.

Neki smatraju da "perjana" nije nikakvo slavlje, nego vandalizam. Ipak, pravilo je i da porodica nakon fešte mora da počisti.

Bizarne "borbe pijetlova" u Srbiji: Učenika pretukla četvorica vršnjaka

Bizarne "borbe pijetlova" u Srbiji: Učenika pretukla četvorica vršnjaka

U Slavoniji se povodom rođenja djeteta sadi orah, dok Splićani često sade limun, a u nekim drugim dijelovima Hrvatske sadi se hrast. Slavonci novorođenoj bebi pod jastuk stavljaju dukat, dok ostali obično za tu priliku danas pod jastuk stavljaju kovertu s novcem. Svakako, nijedan od tih običaja ne može da se poredi s perjanom, koja je i etnolozima misterija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije