Fotka bizarnog običaja nakon rođenja sina obišla regiju: "Kakvo slavlje, ovo je vandalizam"

7
Radiosarajevo.ba
Fotka bizarnog običaja nakon rođenja sina obišla regiju: "Kakvo slavlje, ovo je vandalizam"
Foto: Facebook / Perjane u Podravini

Na Facebook stranici Virovitičko-podravske županije u Hrvatskoj objavljena je fotografija gomile odjeće, perja, papira i smeća, razbacanih po dvorištu kuće, dok se u pozadini vidi dim iz zapaljene gume.

Prizor iz Podravine u Hrvatskoj zapravo ne otkriva nikakav incident, nego jedan od narodnih običaja tamošnjeg stanovništva.

Naime, prilikom rođenja sina, na dvorište kuće se izbacuje sve što nije potrebno, a gosti dolaze svakog popodneva i sipaju smeće. Ovaj običaj naziva se "perjana".

Spasite biljku uz pomoć jednostavnog trika sa šibicom

Spasite biljku uz pomoć jednostavnog trika sa šibicom

„Za dio stanovnika je to običaj kod rođenja sina. Uz šaranje imena i čestitki po fasadi“, navode poznavaoci lokalnih običaja u Podravini.

Običaji, tu kod nas...

Posted by Virovitičko-podravska županija on Friday, March 3, 2023

Tako je danas perjana iz nevinog rasipanja slame, piljevine i perja prerasla u masovno dovoženje svakojakog smeća u tuđa dvorišta. Dok jedni sipaju, drugi pale gume. Kažu, nisu oni došli praviti nered ili donositi smeće. Njihov je razlog plemenitiji. Okućnica novopečenih djeda i bake posipa se kako bi novorođenčetu bilo toplo.

Perjana traje do sedmicu dana, svakog popodneva skupljaju se gosti i prosipaju smeću, što više – to bolje. Prizor kao iz apokaliptičnog filma, dvorište izgleda kao deponija, a vlasnici razdragani slave, prenosi Nova.rs.

Neki smatraju da "perjana" nije nikakvo slavlje, nego vandalizam. Ipak, pravilo je i da porodica nakon fešte mora da počisti.

Bizarne "borbe pijetlova" u Srbiji: Učenika pretukla četvorica vršnjaka

Bizarne "borbe pijetlova" u Srbiji: Učenika pretukla četvorica vršnjaka

U Slavoniji se povodom rođenja djeteta sadi orah, dok Splićani često sade limun, a u nekim drugim dijelovima Hrvatske sadi se hrast. Slavonci novorođenoj bebi pod jastuk stavljaju dukat, dok ostali obično za tu priliku danas pod jastuk stavljaju kovertu s novcem. Svakako, nijedan od tih običaja ne može da se poredi s perjanom, koja je i etnolozima misterija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije