Aleksej Navaljni dobitnik nagrade za slobodu mišljenja

0
Fena
Aleksej Navaljni dobitnik nagrade za slobodu mišljenja
Foto: EPA / Aleksej Navaljni

Zatočeni kritičar Kremlja Aleksej Navaljni dobio je godišnju nagradu Saharov za slobodu mišljenja za njegove napore na osporavanju i kritikovanju čvrste vladavine ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Poslanici Evropskog parlamenta su donijeli tu odluku u srijedu, objavila je Evropska narodna partija na Twitteru.

Navaljni (45), koji je otrovan u augustu 2020., kako zapadne zemlje navode, nervnim agensom, služi dvoipogodišnju kaznu zatvora zbog kršenja odredbi uslovne kazne koje on naziva namještaljkom. EU je uvela sankcije ruskim zvaničnicima zbog trovanja i hapšenja Navaljnog.

Komšić zatražio Mišljenje Venecijanske komisije oko načina izbora sudija u Ustavni sud BiH

Komšić zatražio Mišljenje Venecijanske komisije oko načina izbora sudija u Ustavni sud BiH

Navaljni, jedan od najglasnijih kritičara ruskog predsjednika, zatvoren je u januaru nakon što se iz Njemačke vratio u Rusiju, gdje se liječio od trovanja za koje tvrdi da su naložile ruske vlasti, što one negiraju.

Moskva negira da je počinila bilo kakvo krivično djelo i optužuje EU za mješanje u njen unutrašnja pitanja.

Prethodni dobitnici nagrade Saharov za slobodu mišljenja, imenovanu po sovjetskom disidentu Andreju Saharovu, su južnoafrički predsjednik Nelson Mandela, venecuelanska demokratska opozicija i pakistanska aktivistica za obrazovanje djevojčica Malala Yousafzai.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije