Rusija: Olga Mihailova tvrdi da je Aleksej Navaljni na rubu smrti

1
Radiosarajevo.ba
Rusija: Olga Mihailova tvrdi da je Aleksej Navaljni na rubu smrti
FOTO: Screenshot / Aleksei Navalni zatvor

Ruski opozicioni čelnik Aleksej Navaljni jako je slab i loše tretiran u bolnici za zatvorenike oboljele od tuberkuloze u kojoj se nalazi, upozorili su u utorak njegovi advoakati i zatražili da ga se prebaci u Moskvu.

Žestoki kritičar Kremlja, koji je prestao jesti prije tri tjedna, nalazi se u bolnici od nedjelje navečer u gradu Vladimiru sjeveroistočno od Moskve. Njegovi saradnici tvrde da bi mogao umrijeti u svakom trenutku, javlja Hina.

“Jako je slab, teško sjedi i govori”, rekla je novinarima njegova advokatica, Olga Mihailova, tvrdeći da “ne dobiva odgovarajuću medicinsku pomoć”. Zatražila je da ga se odmah prebaci “u civilnu bolnicu” u Moskvi “kako ne bi umro”.

Aleksei Navalni zatvor - undefined

FOTO: Screenshot: Aleksei Navalni zatvor

Nekoliko sati prije toga, nekolikoljekara na čelu s Anastazijom Vasilijevom, ličnom ljekarkom 44-godišnjeg Navaljnog, otjerano je iz bolnice i  nisu ga smjeli vidjeti, kao i svaki put do sada. Vasilijeva je upozorila da je na kocki njegov život.

Zapad vrši pritisak na Rusiju u vezi tog slučaja, ali bez učinka. Njemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je veliku zabrinutost i ustvrdila da radi na tome da on dobije odgovarajuću njegu.

Navaljni je počeo štrajkati glađu 31. marta protestvujći protiv uslova života u zatvoru. Optužuje zatvorsku upravu da ne dopušta da ga posjeti ljekar, a ima dvostruku herniju diska i izgubio je osjećaje u rukama i nogama.

Uhapšen je u januaru kada se vratio u Rusiju nakon pet mjeseci oporavka u Njemačkoj od trovanja za šta optužuje lično ruskog predsjednika Vladimira Putina. Osuđen je na dvije i po godine zatvora zbog prevare 2014., ali on tvrdi da je taj slučaj politički motivisan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije