SAD zatvaraju ambasadu u Kijevu, privremeno premještanje u drugi grad

0
Radiosarajevo.ba
SAD zatvaraju ambasadu u Kijevu, privremeno premještanje u drugi grad
Foto: EPA / Ukrajinski vojnici

Sjedinjene Američke Države zatvaraju američku ambasadu u Kijevu i "privremeno premještaju" mali broj preostalog diplomatskog osoblja u zemlji u Lavov, grad na zapadu Ukrajine, "zbog dramatičnog ubrzanja gomilanja ruskih snaga", rekao je sekretar Državni Antony Blinken u ponedjeljak.

"Naredio sam ove mjere iz jednog razloga - sigurnosti našeg osoblja - i snažno pozivamo sve preostale američke građane u Ukrajini da odmah napuste zemlju", rekao je Blinken u izjavi.

"Ove razborite mjere predostrožnosti ni na koji način ne potkopavaju našu podršku ili našu posvećenost Ukrajini. Naša posvećenost suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine je nepokolebljiva.

Profesor Kržalić upozorava: Rusija hibridnim djelovanjem radi na podjelama, mi to nijemo posmatramo

Profesor Kržalić upozorava: Rusija hibridnim djelovanjem radi na podjelama, mi to nijemo posmatramo

Također nastavljamo naše iskrene napore da postignemo diplomatsko rješenje i ostajemo u angažmanu s ruskom vladom nakon poziva predsjednika Bidena s predsjednikom Putinom i moje rasprave s ministrom vanjskih poslova Lavrovom", naveo je Blinken, prenosi CNN.

Istakao je da će se osoblje vratiti u ambasadu kada se steknu uslovi.

"Put za diplomatiju ostaje dostupan ako Rusija odluči da se angažuje u dobroj namjeri. Radujemo se što ćemo naše osoblje vratiti u ambasadu čim uslovi dozvole", dodao je Blinken.

Potezi su uslijedili nekoliko dana nakon što su SAD naredile velikoj većini službenika američke vlade da napuste zemlju i objavile da će konzularne usluge u američkoj ambasadi biti suspendirane od nedjelje.

State Department je ovog vikenda saopštio da će zadržati malo konzularno prisustvo u Lavovu za hitne službe.

Američki zvaničnici su u više navrata pozivali američke građane da odmah napuste Ukrajinu, upozoravajući da će ruska invazija doći svakog trenutka, uključujući i ovu sedmicu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije