SAD zaprijetile Kini: "Suočit ćete se sa ozbiljnim posljedicama"

2
Hina
SAD zaprijetile Kini: "Suočit ćete se sa ozbiljnim posljedicama"
Foto: EPA-EFE / Joe Biden

Američki State Department je rekao da Kina i dalje "potiče neke od ruskih sigurnosnih ideja usred rata u Ukrajini, uključujući Kremljov koncept nedjeljive sigurnosti".

Glasnogovornik State Departmenta Ned Price je ponovio da će se Kina "suočiti s ozbiljnim posljedicama" ako pruži materijalnu podršku ruskim ratnim naporima u Ukrajini, ali da Washington još nije vidio da Peking pruža takvu vrstu pomoći Moskvi.

Kineski čelnik Xi Jinping izjavio je jučer da njegova vlada podržava pregovore o rješavanju međunarodnih sporova, ali se protivi korištenju sankcija.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Do sada je Peking podržavao Moskvu i odbijao je sukob nazvati invazijom, tvrdeći da je Rusiju izazvalo širenje NATO-a.

Unatoč tome, službena novinska agencija Xinhua citirala je Xija, koji kaže kako je Kina i dalje "predana poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta svih zemalja, podržava nemiješanje u unutarnje stvari i poštuje nezavisne odluke o putevima razvoja i društvenim sustavima koje donose ljudi u različitim zemljama".

Američki državni sekretar Anthony Blinken ranije je rekao da Bijela kuća neće oklijevati u nametanju 'troškova' Kini, ako nastave braniti postupke Vladimira Putina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije