Kinezi se konačno oglasili o dešavanjima u Buči: Evo šta su poručili

1
Radiosarajevo.ba
Kinezi se konačno oglasili o dešavanjima u Buči: Evo šta su poručili
Foto: EPA-EFE / Zhang Jun

Kineski ambasador pri Ujedinjenim narodima Zhang Jun rekao je da su izvještaji i slike na kojima se vidi smrt civila u Buči "vrlo uznemirujuće", ali je dodao da treba provjeriti okolnosti i da se sve optužbe trebaju temeljiti na činjenicama.

Govoreći na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a u New Yorku, ponovio je stav Pekinga da sankcije nisu učinkovite u rješavanju ukrajinske krize, već da su one problem za ekonomije.

Također je pozvao SAD, NATO i EU da se uključe u dijalog s Rusijom.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Na istoj konferenciji putem video linka obratio se i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Zelenski iznio tvrdnju da je više od 300 civila mučeno i ubijeno u Buči. Rusija je kategorički negirala optužbe, nazivajući ih "zločinačkim provokacijama" i kaže da će Vijeću sigurnosti iznijeti "empirijske dokaze" da njene snage nisu bile umiješane u zločine.

"Konsistentno uništavaju našu raznolikost, ubijaju što je više civila moguće, ostavljaju zemlju u ruševinama i ispunjenu masovnim grobnicama. Šire svoju propagandu, uništavaju sigurnost, nema garancija koje bi Vijeće sigurnosti moglo osigurati.

Gdje je mir, gdje su te garancije koje bi vi trebali garantovati? Ključna institucija koja bi trebala garantovati mir ne reaguje, cijeli svijet sada vidi šta je nama urađeno. Geografija je drugačija, ali je zločin isti", kazao je između ostalog Zelenski.

Podsjetio je diplomate na Povelju UN-a i njene članove, da je u osnovi nje mir, koji je prekršen, nisu reagovali iako su vidjeli zločine koji nisu viđeni od Drugog svjetskog rata.

"Namjerno pucaju u civile koji pokušavaju pomoći ranjenim. Namjerno stvaraju uslove kako bi došlo do većeg broja mrtvih. Puno je gradova o kojima svijet mora saznati šta se dešava. Na desetine je gradova sličnih Buči. Svi znamo šta će Rusi reći o ratnim zločinima, oni će okrivite sve druge kako bi opravdali svoje aktivnosti", tvrdi Zelenski.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije