Kina nakon zločina u Buči: Optužbe treba da budu zasnovane na činjenicama

2
Anadolija
Kina nakon zločina u Buči: Optužbe treba da budu zasnovane na činjenicama
Foto: EPA-EFE / Zhang Jun

Ambasador Zhang Jun, stalni predstavnik Kine pri Ujedinjenim narodima (UN), izjavio je da su vijesti i fotografije u svjetskim medijima o ubijanju civila u gradu Buča, u blizini Kijeva, glavnog grada Ukrajine, "izuzetno uznemirujuće".

U obraćanju na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, ambasador Zhang je naglasio da u oružanim sukobima treba izbjegavati sve oblike nasilja nad civilima.

"Napadi na civile su neprihvatljivi", rekao je Jun.

Uskoro je kraj goveđe zime, evo šta to znači

Uskoro je kraj goveđe zime, evo šta to znači

Dodao je da je potrebno otkriti i provjeriti okolnosti pod kojima se dogodio ovaj slučaj.

"Optužbe treba da budu zasnovane na činjenicama. Strane ne bi trebale iznositi neosnovane optužbe prije nego što se situacija u potpunosti razjasni", kazao je Zhang.

Istakao je da je jedini cilj Kine u ukrajinskoj krizi deeskalacija tenzija i okončanje sukoba što je prije moguće.

Naglasio je još da Kina pozdravlja pregovore između Rusije i Ukrajine, dodajući da strane treba da nastave da se kreću ka postizanju mira i sveobuhvatnog rješenja krize.

Zhang je kazao da međunarodna zajednica treba da osigura odgovarajuće uvjete i okruženje za pregovore te da umjesto toga otvori prostor za mir umjesto postavljanja prepreka.

Ministarstvo odbrane Ukrajine objavilo je u nedjelju da se u ukrajinskom gradu Buča dogodila "nova Srebrenica".

"Nova Srebrenica. Ukrajinski grad Buča je nekoliko sedmica bio u rukama ruskih životinja. Lokalni civili su nasumično ubijani, neki s vezanim rukama na leđima, a njihova tijela razbacana po ulicama grada", navedeno je u objavi Ministarstva na Twitteru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije