Kina nakon zločina u Buči: Optužbe treba da budu zasnovane na činjenicama

2
Anadolija
Kina nakon zločina u Buči: Optužbe treba da budu zasnovane na činjenicama
Foto: EPA-EFE / Zhang Jun

Ambasador Zhang Jun, stalni predstavnik Kine pri Ujedinjenim narodima (UN), izjavio je da su vijesti i fotografije u svjetskim medijima o ubijanju civila u gradu Buča, u blizini Kijeva, glavnog grada Ukrajine, "izuzetno uznemirujuće".

U obraćanju na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, ambasador Zhang je naglasio da u oružanim sukobima treba izbjegavati sve oblike nasilja nad civilima.

"Napadi na civile su neprihvatljivi", rekao je Jun.

Dodao je da je potrebno otkriti i provjeriti okolnosti pod kojima se dogodio ovaj slučaj.

"Optužbe treba da budu zasnovane na činjenicama. Strane ne bi trebale iznositi neosnovane optužbe prije nego što se situacija u potpunosti razjasni", kazao je Zhang.

Istakao je da je jedini cilj Kine u ukrajinskoj krizi deeskalacija tenzija i okončanje sukoba što je prije moguće.

Naglasio je još da Kina pozdravlja pregovore između Rusije i Ukrajine, dodajući da strane treba da nastave da se kreću ka postizanju mira i sveobuhvatnog rješenja krize.

Zhang je kazao da međunarodna zajednica treba da osigura odgovarajuće uvjete i okruženje za pregovore te da umjesto toga otvori prostor za mir umjesto postavljanja prepreka.

Ministarstvo odbrane Ukrajine objavilo je u nedjelju da se u ukrajinskom gradu Buča dogodila "nova Srebrenica".

"Nova Srebrenica. Ukrajinski grad Buča je nekoliko sedmica bio u rukama ruskih životinja. Lokalni civili su nasumično ubijani, neki s vezanim rukama na leđima, a njihova tijela razbacana po ulicama grada", navedeno je u objavi Ministarstva na Twitteru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije