SAD: Više od milion novozaraženih koronavirusom u jednom danu

0
Fena
SAD: Više od milion novozaraženih koronavirusom u jednom danu
Foto: EPA-EFE / Ilustracija (Na slici nije prikazan događaj iz teksta)

Sjedinjene Američke Države zabilježile su u ponedjeljak više od milion slučajeva COVID-19, prema podacima Univerziteta Johns Hopkins, dok se varijanta omikron nastavlja širiti velikom brzinom.

Johns Hopkins, koji prati brojeve slučajeva od početka pandemije, također je prijavio 1.688 smrtnih slučajeva u istom razdoblju, dan nakon što je glavni američki savjetnik za pandemiju Anthony Fauci rekao da zemlja doživljava "gotovo vertikalni porast" slučajeva COVID-19.

Fauci je upozorio da još uvijek postoji opasnost od porasta hospitalizacija zbog porasta infekcija, iako rani podaci sugerišu da su blaži simptomi kod varijante omikron.

Dragan Bursać: Optuženik za ratne zločine počasni građanin nakaradne Banjaluke!

Dragan Bursać: Optuženik za ratne zločine počasni građanin nakaradne Banjaluke!

"Jedina je poteškoća u tome što ako imate toliko slučajeva, čak i ako je stopa hospitalizacije niža s omikronom nego s deltom, još uvijek postoji opasnost da ćete imati porast hospitalizacija koje bi mogle opteretiti zdravstveni sistem", Fauci je rekao u intervjuu u nedjelju za CNN, piše AFP.

Fauci je dodao da će američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) uskoro objaviti pojašnjenje o tome da li bi ljudi koji su zaraženi koronavirsom trebali dati negativan test kako bi napustili izolaciju, nakon zabune prošle sedmice oko smjernica koje bi omogućile ljudima da mogu izaći iz samoizolacije nakon pet dana bez simptoma.

CDC je smanjio preporučeno razdoblje izolacije za osobe s asimptomatskim COVID-om na pet dana, u odnosu na 10.

Pravila ne zahtijevaju testiranje kako bi se potvrdilo da osoba više nije zarazna prije nego što se vrati na posao ili bude u kontaktu s drugim osobama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije