SAD: Otac i sin snimljeni kako ubijaju medvjedicu i mladunčad

Radiosarajevo.ba
SAD: Otac i sin snimljeni kako ubijaju medvjedicu i mladunčad
PrtScr / Ilustracija

Otac i sin snimljeni su na Alaski kako ubijaju crnu medvjedicu i njenu mladunčad, saopćila je policija.

Ova dva čovjeka su na skijama došla do udaljenog brloga ovih medvjeda, prvo ubili majku, a onda su ubili i mladunčad. Muškarci tvrde da nisu znali da su medvjedi dio programa posmatranja ovih životinja niti su znali da je njihovo djelo snimljeno kamerom koja se nalazi izvan brloga.

Andrew (41) i Owen (18) Renner optuženi su za više krivičnih djela, uključujući ilegalni lov medvjedice i mladunčadi. Zakon na Alaski zabranjuje ubijanje medvjedića i medvjedica s njima.

Kamera na kojoj je sve snimljeno bila je postavljena na Esther otoku, kao dio studije koju provodi američka Služba za šumarstvo i sličan odjel na Alaski. Na snimku se vidi jasno kako njih dvojica 14. aprila prilaze brlogu, i ugledaju medvjedicu.

"Owen Renner pucao je iz puške i ispalio najmanje dva metka u medvjedicu. Medvjedići su se počeli glasati iz brloga. Optuženi potom slušaju nekoliko minuta prije nego što shvate da zvukove ne ispušta medvjedica, već mladi. Primakli su se brlogu, a onda je Andrew Renner ispalio više metaka iz puške i ubio je tek rođene medvjediće", saopćeno je iz policije.

Na kameri je zabilježeno kako stariji Renner govori "nije važno, medvjed je dole". Otac i sin u tom trenutku počnu odvlačiti medvjedicu, no uočili su da ima ogrlicu programa.

"Moramo ih se odmah riješiti", čuje se na snimku kako govori otac, dok baca ubijene medvjediće van na snijeg.

Čuju se i kako razgovaraju da su se riješili ogrlice, a onda odlučuju gdje će im skinuti kožu. Owen potom dodaje "nikad neće saznati da smo ovo mi uradili". Vratili su se dva dana kasnije da uklone ogrlicu i da se riješe ubijenih medvjedića.

Andrew Renner je 30. aprila policiji rekao kako je crnu medvjedicu ubio 14. aprila, u blizini Granite Baya. Kazao je kako je sve prijavio i kako nije znao da je medvjedica imala mlade, niti su isti bili u blizini. Također se saznalo da su falsificirali brojne dokumente o ubistvu životinje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije