Morski divovi ogromnog srca: Kit spasio ženu od ajkule

Radiosarajevo.ba
Morski divovi ogromnog srca: Kit spasio ženu od ajkule
PrtScr / "Nisam uopće znala šta kit pokušava kada mi je prišao"

Kitovi imaju velika srca - ispostavilo se kako je ovo tačno, ne samo fizički, već i emocionalno.

Naime, biologinja Nan Hauser (63) ronila je sa svojim timom u blizini Muri plaže (Rarotonga, Kukovo otočje) i niko od njih nije primijetio da oko njih kruži jedna od najopasnijih psina na svijetu, tigar ajkula, duga 4 i po metra... 

Ipak, nevjerovatni snimak pokazuje kako je gigantska životinja, grbavi kit, sklanja i spašava od morskog psa. Ljubazni kit skrio je Nan ispod svog peraja, te je, kažu svjedoci, potom digao iznad vode.

Biolozi kažu kako je u blizini bio još jedan kit koji je lupao repom o površinu vode kako bi otjerao ajkulu, dakle ovi divni, nježni divovi radili su kao tim da spase grupu ljudi... Ova biologinja smatra kako je ovo prvi dokaz da kitovi intuitivno od ajkula žele zaštititi i druge vrste, osim svoje.

"Nisam uopće znala šta kit pokušava kada mi je prišao i nije me prestao gurati deset minuta. Činilo se kao da to traje satima, čak sam zaradila i modrice. Provela sam 28 godina s kitovima i ovo mi se nikad nije desilo, nisam shvaćala zašto se ponaša kao da me želi sakriti i probala sam pobjeći jer sam strahovala da će me povrijediti", ispričala je i nastavila:

"Nisam paničila, jer sam znala da će osjetiti moj strah. Ostala sam mirna, ali kako je vrijeme prolazilo, sve sam više razmišljala o tome kako ću umrijeti. Stalno sam gledala u kita i zato nisam ni primijetila ajkulu."

Nan se nada kako će ovaj snimak pomoći proširiti istraživanje ponašanja ovih predivnih divova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije