Lavovi ubili lovokradice koje su ušle u rezervat da love nosoroge

Radiosarajevo.ba
Lavovi ubili lovokradice koje su ušle u rezervat da love nosoroge
Facebook / Lavovi iz Sibuye
Iz rezervata za divlje životinje u Južnoj Africi saopćili su kako je grupu lovokradica, koji su lovili nosoroge, ubio čopor lavova.

Nick Fox, vlasnik rezervata Sibuya, izjavio je kako su u utorak, pored čopora lavova uočili dijelove ljudskog tijela. Istog trenutka, lavovi su uspavani samo da policijski forenzičari otvore istragu.

"Tada smo našli sjekiru, cipele, odjeću", kaže Fox koji ističe da ne mogu sa sigurnošću reći koliko je lovokradica pojedeno, ali da se pretpostavlja da se radi o trojici muškaraca.

On je dodao da su pronašli modernu pušku s prigušivačem, rezače žice, sjekiru kojom se odsijecaju rogovi nosorozima i dovoljno hrane da prežive nekoliko dana.

Sibuya rezervat često je na meti lovokradica, a prije dvije godine ubijena je i zvijezda parka, nosorog kojeg su čuvari othranili otkako je bio mladunac.

Kako se procjenjuje, na svijetu je ostalo još 30 hiljada nosoroga, a većina živi u Južnoj Africi. Samo u prošloj godini, u ovoj državi, ubijeno je više od hiljadu nosoroga - gram njihovog roga prodaje se po cijeni skupljoj od zlata. Nosorozi su na rubu izumiranja, a posebno je zabrinjavajuća situacija sa sjevernom vrstom Bijelog nosoroga - samo dvije ženke ove vrste su trenutno žive...

Fox je na kraju poručio:

"Hvala mojim lavovima. Spasili su naše nosoroge od još jednog pokolja".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije