SAD odbio dati vizu djevojčicama iz Afganistana za takmičenje u izradi robota

Radiosarajevo.ba
SAD odbio dati vizu djevojčicama iz Afganistana za takmičenje u izradi robota
Sjedinjene Američke Države odbile su izdati vizu za djevojčice iz Afganistana koje su trebale učestvovati u takmičenju u izradi robota, javlja Guardian.

Priča o djevojčicama koje su izradile robota, a koji će bez njih otputovati na takmičenje, kako ističe list, dolazi u sjeni zabrane koju je Trumpova administracija nametnula za državljane sedam muslimanskih zemalja.

No, Afganistan nije na listi tih država, a učesnice iz Sudana i Irana su uredno dobile vizu. Afganistanski tim svog robota na takmičenju u Washingtonu gledati videolinkom iz svog Herata u zapadnom Afganistanu.

"Ne znamo zašto nam nisu odobrene vize. Uradile smo najbolje što smo znale i nadamo se da će se naš robot takmičiti s ostalima", kazala je Fatemah Qaderyan (14) koja je išla u Američku ambasadu u Kabulu da preda aplikaciju.

Većina ovih djevojčica nije ni rođena kada su američke snage sa saveznicima izvršile invaziju na Afganistan svrgavajući talibanski režim koji je zabranjivao školovanje djevojčica, navodi list.

Danas, više od 15 godina poslije, još uvijek je 10.000 američkih vojnika u Afganistanu, a iako Talibani nisu na vlasti i dalje drže skoro 40 posto teritorije i napreduju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije