SAD: Nuklearne prijetnje pokazuju da Sjeverna Koreja traži rat

Anadolija
SAD: Nuklearne prijetnje pokazuju da Sjeverna Koreja traži rat
Daily Star / Ilustracija
Američka ambasadorica u Ujedinjenim nacijama (UN) Nikki Haley je izjavila da zloupotreba raketa i nuklearne prijetnje pokazuju da Sjeverna Koreja, kako je rekla, moli za rat.

"Zloupotreba raketa i njihove nuklearne prijetnje pokazuju da Sjeverna Koreja moli za rat. SAD nikako ne želi rat, ali strpljenje naše zemlje nije beskonačno", kazala je Haley u obraćanju pred Vijećem sigurnosti UN-a u ponedjeljak, na hitnoj sjednici o nuklearnom programu Sjeverne Koreje.

Upozorila je kako je nuklearni program te zemlje sve sofisticiraniji, razvijeniji i opasniji.

"Uprkos naporima koje činimo tokom posljednje 24 godine, nuklearni program Sjeverne Koreje je razvijeniji i opasniji nego ikada prije", kazala je Haley.

Naglasila je da je došlo vrijeme da se iskoriste sva diplomatska sredstva prije nego, kako je rekla, bude previše kasno.

"Moramo sada usvojiti najsnažnije moguće mjere", rekla je američka ambasadorica u UN-u, te istakla kako bi nuklearne sile trebale znati šta je njihova odgovornost.

"Nuklearne sile razumiju šta je njihova odgovornost. Ali Kim Jong Un uopšte ne pokazuje takvu odgovornost", kazala je Haley.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije