SAD napustio UNHCR zbog "nemilosrdne kampanje protiv Izraela"

AA
SAD napustio UNHCR zbog "nemilosrdne kampanje protiv Izraela"
Foto: EPA / Nikki Haley, američka ambasadorica u UN-u
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres izrazio je žaljenje zbog povlačenja Sjedinjenih Američkih Država (SAD) iz Vijeća za ljudska prava UN-a (UNHRC).

“Generalni sekretar bi više volio da je SAD ostao u UNHRC-u. Ta organizacija ima veoma važnu ulogu u promociji i zaštiti ljudskih prava u svijetu“, saopćio je glasnogovornik UN-a Stephane Dutarric u pisanoj reakciji na američku odluku.

Američka ambasadorica u UN-u Nikki Haley i američki državni sekretar Mike Pompeo saopćili su odluku o povlačenju SAD-a iz UNHRC-a, kojeg SAD optužuje za nemilosrdnu kampanju protiv Izraela, strateškog američkog saveznika.

Visoki komesar UN-a za ljudska prava Zeid Ra'ad Al Hussein kazao je da je to razočaravajuća odluka SAD-a.

“SAD bi trebao predvoditi borbu za ljudskaprava, a ne povlačiti se iz nje“, poručio je Al Hussein.

Američko povlačenje osudila je i Evropska unija, tačnije njen Servis za vanjske poslove (EEAS) koji je u saopćenju naveo da je SAD uvijek bio na prvom frontu zaštite ljudskih prava i jak saveznik Evropske unije.

“Ova odluka ugrožava američku ulogu šampiona u borbi za demokraciju na svjetskoj sceni“, poručili su iz EEAS-a.

Palestinski pokret otpora Hamas također je reagirao na američko povlačenje iz UNHRC-a i poručio da je i to dokaz sve veće međunarodne izolacije SAD-a.

“SAD više nisu u stanju opravdati svoju kriminalnu praksu i podršku izraelskom terorizmu nad palestinskim narodom“, poručio je glasnogovornik Hamasa Sami Abu Zuhri.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije