UNHCR: Broj prisilno raseljenih premašio 68 miliona prošle godine

Radiosarajevo.ba
UNHCR: Broj prisilno raseljenih premašio 68 miliona prošle godine
Broj prisilno raseljenih osoba je prošle godine iznosio 2,9 miliona osoba, a 68,5 miliona osoba u svijetu je prisilno raseljeno zbog progona, sukoba ili nasilja, objavljeno je u utorak novom izvještaju Ujedinjenih nacija (UN).

Prema izvještaju UNHCR-a, agencije UN-a za izbjeglice, u svijetu danas ima 25,4 miliona izbjeglica, 40 miliona interno raseljenih lica i 3,1 milion azilanata.

"Nova značajna raseljavanja, koja utječu na milione ljudi posebno su prisutna u Demokratskoj Republici Kongo (DRC), Mijanmaru, kao i u Siriji zbog stalnog sukoba", navodi se u izvještaju.

Krajem 2017. godine oko 3,1 milion osoba je čekalo na odluku o njihovom zahtjevu za azil, polovina zahtjeva je podnesena od osoba koje dolazi iz zemalja u razvoju.

Prema izvještaju UN-a, Turska je već četvrtu godinu zaredom prihvatila najveći broj izbjeglica širom svijeta, 3,5 miliona osoba, većina izbjeglica koje su pristigle u Tursku bježe od sirijskog građanskog rata. Na drugom mjestu je Pakistan sa 1,4 miliona, a slijede Uganda sa 1,4 miliona, te Liban sa skoro milion osoba.

Više od dvije trećine svih izbjeglica širom svijeta došle su iz samo pet zemalja: Sirija sa 6,3 miliona, Afganistan sa 2,6 miliona, Južni Sudan sa 2,4 miliona, Mijanmar sa 1,2 miliona i Somalija sa 986,400 osoba.

 Više od polovine prošlogodišnje izbjegličke populacije činila su djeca mlađa od 18 godina.

U prošloj godini prijavljeno je ukupno 173.800 djece bez pratnje i izgubljene djece koja su zatražila azil na individualnoj osnovi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije