SAD: Jedna osoba zaražena na "koronavirus zabavi"

Radiosarajevo.ba
SAD: Jedna osoba zaražena na "koronavirus zabavi"
Foto: EPA-EFE / Brooklyn, New York

Najmanje jedna osoba u Kentuckyju zaražena je infekcijom COVID-19 na "koronavirus zabavi" koju je organizirala grupa mlađih osoba, saopćio je guverner Kentuckyja Andy Beshear.

Učesnici zabave namjerno su se okupili smatrajući da su nepobjedivi, da se njima neće ništa desiti, te su namjerno prekršili državne naredbe o socijalnom distanciranju.

"Zbog ovoga sam bijesan. Moramo biti mnogo bolji od ovoga", kazao je Beshear. 

Iako je COVID-19 smrtonosniji za starije i druge rizične grupe, zdravstveni zvaničnici upozoravaju da je sve više mlađih pacijenata u bolnicama, a mladi se pozivaju da što više prakticiraju socijalnu distancu, jer pojedini mogu imati infekciju, a nemati niti jedan simptom, što znači da je mogu prenijeti svuda i svima. 

Nedavne analize, bazirane na kineskim podacima, pokazuju da su asimptomatične kliconoše vjerovatno odgovorne za prvi, brzi rast broja zaraženih u ovoj zemlji. 

Virus u SAD-u, pak, utječe mnogo više na mlade nego u Kini. Prošlosedmični izvještaj njihovog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) pokazao je da je 20 posto svih hospitaliziranih u SAD-u ima između 20 i 44 godine!

"Demografija SAD-a je vrlo drugačija u odnosu na druge zemlje i kako je tamo počinjao virus", kazao je prvi čovjek američkog javnog zdravstva dr. Jerome Adams.

U New Yorku, više od polovine slučajeva - 53 posto - su mladi koji imaju između 18 i 49 godina. U Kaliforniji je od posljedica ovog koronavirusa umrla osoba mlađa od 18 godina; također, 12-godišnja djevojčica je na ventilatoru i bore joj se za život.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije