Jusko: 60 osoba ne poštuje samoizolaciju, počet ćemo privoditi

Radiosarajevo.ba
Jusko: 60 osoba ne poštuje samoizolaciju, počet ćemo privoditi
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Ismir Jusko

Ismir Jusko, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, iznio je alarmantnu informaciju da od 727 osoba, koje su obišli i koje su trebale biti u samoizolaciji, na adresi nisu zatekli čak njih 60.

"Apelujemo deset dana da se pooštre mjere. Dobio sam informaciju da je ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara predložio izmjenu uredbe i da se ona u naredna 24 sata treba naći na Vladi. Čim je dobijemo, pripadnici MUP-a će početi privoditi sve koji ne poštuju naredbe. Možda im se više dopada da samoizolaciju provedu u pritvoru umjesto u kući. A idu i druge kazne. Žao mi je što smo dotle došli, ali očito nam nije ostavljen drugi izbor", rekao je Jusko.

Kazao je da su inicirali da se na federalnom niovu riješi problem građana kojima ističu saobraćajne dozvole.

"Da se tehnički pregeldi otvore, napravi socijalna distanca ili da se produži vozačka. Izazov su osiguravajuće kuće. Molimo kolege s federalnog nivoa da problem riješe na adekvatan način", dodao je Jusko.

Podsjetio je da večeras u 18 sati nastupa policijski sat. Rekao je da se stavljaju na raspolaganje institucijama čiji uposlenici moraju ići na posao za vrijeme policijskog sata, da se tim radnicima izda rješenje na na ime, broj i razlog. Nagalsio je da će rješenja potpisivati nadležni iz tih institucija pod punom odgovornošću da ne bi došlo do zloupotreba.

Kada je u pitanju migranstska kriza, najavio je da će početkom sedmice biti još 1.000 jedinica u centru u Blažuju gdje će moći skloniti migrante s ulica.

"Imamo informaciju da dolaze iz drugih područja FBiH, ostavljaju ih pred migrantskim centrom gdje nema mjesta i traže alternativni smještaj", dodao je Jusko.

Građane je upozorio i da odmah jave u najbližu policijsku upravu ako primijete ljude koji se predstavljaju kao osobe koje će izvršiti dezinfekciju.

"A te osobe, koje u vrijeme krize žele iskoristiti nemoć naroda, upozoravam da će policija reagovati puno konkretnije nego u drugim situacijama", upozorio je Jusko.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije