SAD: Biden uskoro potpisuje zakon vrijedan 430 milijardi dolara

3
Radiosarajevo.ba
SAD: Biden uskoro potpisuje zakon vrijedan 430 milijardi dolara
Foto: EPA - EFE / Joe Biden

Američki predsjednik Joe Biden najavio je da će sljedeće sedmice potpisati zakon vrijedan 430 milijardi dolara, koji se smatra najvećim paketom za borbu protiv klimatskih promjena u historiji SAD-a, a osmišljen je za smanjenje emisije stakleničkih plinova te za smanjenje troškova liječenja.

"I dok planiram potpisati zakon o smanjenju inflacije sljedeći tjedan, 6. septembra ćemo održati proslavu u Bijeloj kući u čast tog historijskog zakona", napisao je Biden na Twitteru.

Ranije u petak, donji dom američkog Kongres usvojio je prijedlog zakona o klimatskim promjenama, zdravstvu i porezima, koji se kolokvijalno naziva zakon o smanjenju inflacije, dok je to Senat učinio još u nedjelju.

Jagode nije dovoljno oprati pod mlazom vode, mogu kriti nepoželjne sastojke

Jagode nije dovoljno oprati pod mlazom vode, mogu kriti nepoželjne sastojke

Joe Biden potpisao niz uredbi za borbu protiv klimatskih promjena

Joe Biden potpisao niz uredbi za borbu protiv klimatskih promjena

Od planiranog iznosa, 370 milijardi dolara usmjerit će se na borbu protiv klimatskih promjena, što je dosad najizdašniji zakon o klimatskim promjenama koji je usvojio Kongres.

Prijedlog zakona nudi preduzećima i porodicama milijarde poticaja za kupnju električnih vozila i energetski učinkovitih uređaja, kao i za poticanje novih ulaganja u energiju vjetra i sunca koja bi udvostručila količinu novih, čistih kapaciteta za proizvodnju električne energije, piše Jutarnji.hr.

To bi pomoglo SAD-u da krene na put ispunjavanja svog obećanja da će prepoloviti svoje emisije stakleničkih plinova do 2030. ispod razine iz 2005. godine.

Novim zakonom se žele smanjiti i troškovi lijekova za vladu, poslodavce i pacijente, a pritom je ključna promjena odredba koja dopušta saveznom zdravstvenom planu Medicare da pregovara o nižim cijenama lijekova na recept.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije