Bidenov plan: Washington razmatra nacrt zakona kojim bi pojačao svoj uticaj na Balkanu

4
Radiosarajevo.ba
Bidenov plan: Washington razmatra nacrt zakona kojim bi pojačao svoj uticaj na Balkanu
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Bijela kuća, Washington

Da li će SAD ponovo imati najjači uticaj na Zapadnom Balkanu pitanje je koje se postavlja nakon što je grupa američkih senatora predstavila nacrt zakona kojim želi da pruži podršku ekonomskom razvoju, trgovini i borbi protiv korupcije u regionu.

Analitičari ocjenjuju da je to znak da poslije dužeg vremena Washington vraća fokus na Zapadni Balkan.

Riječ je o nacrtu zakona koji je poznat kao Zakon o demokratiji i prosperitetu Zapadnog Balkana, a uz taj američki senatori objelodanili su i nacrt zakona o posebnim sankcijama za suzbijanje destabilizirajućih aktivnosti na Zapadnom Balkanu.

Fantastična utakmica i sedam golova u Mostaru: Zrinjski i Sarajevo priredili spektakl

Fantastična utakmica i sedam golova u Mostaru: Zrinjski i Sarajevo priredili spektakl

Joe Biden produžio nacionalnu vanrednu situaciju za Zapadni Balkan

Joe Biden produžio nacionalnu vanrednu situaciju za Zapadni Balkan

Oba ta pravna akta koja su podržale i demokrate i republikanci ukazuju da SAD s velikom pažnjom prati sve što se događa na Zapadnom Balkanu i ne samo to, nego želi da utiče na ekonomske, političke i svake druge procese u ovom regionu.

Demokratska senatorka Jeanne Shaheen koja je predstavila oba nacrta zakona istakla je da inicijativa dolazi usljed povećane zabrinutosti na Zapadnom Balkanu zbog rata u Ukrajini.

Kako je rekla, odnos SAD prema regionu je ključan u ovom trenutku gdje su "evidentne namjere predsjednika Rusije Vladimira Putina da širi zloćudni uticaj širom istočne Europe", zbog čega bi trebalo pojačati približavanje regiona ka EU i NATO.

"Novi dvostranački zakon jača trgovinu i investicije između SAD i Zapadnog Balkana, dok se bori protiv korupcije, kroz usvajanje posebnog zakona za sankcije protiv destabilizirajućih aktera. Sve to otvara put širim evroatlantskim integracijama", poručila je Shaheen .

Američki senatori vide ovaj prijedlog zakona kao priliku za dalje jačanje odnosa između SAD i Zapadnog Balkana, proširenje privrednih mogućnosti i podupiranje napora za unapređenje demokratije i iskorjenjivanje korupcije, piše Blic.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije