Joe Biden produžio nacionalnu vanrednu situaciju za Zapadni Balkan

2
Radiosarajevo.ba
Joe Biden produžio nacionalnu vanrednu situaciju za Zapadni Balkan
Foto: EPA-EFE / Joe Biden

Američki predsjednik Joe Biden u poruci Kongresu produžio je nacionalnu izvanrednu situaciju za Zapadni Balkan.

U poruci je navedeno da Odjeljak 202(d) Zakona o nacionalnim izvanrednim situacijama predviđa automatski prekid nacionalne izvanredne situacije osim ako u roku od 90 dana prije datuma godišnjice njenog proglašenja predsjednik ne objavi u Federalnom registru i prenese Kongresu obavijest u kojoj se navodi da će izvanredno stanje nastaviti na snazi i nakon datuma obljetnice.

"U skladu s ovom odredbom, poslao sam Federalnom registru na objavu priloženu obavijest u kojoj se navodi da je izvanredno stanje na nacionalnoj razini u odnosu na Zapadni Balkan proglašeno Izvršnom naredbom 13219 od 26. juna 2001. godine.

Nesreća u Sarajevu: Udaren pješak, velika gužva u saobraćaju

Nesreća u Sarajevu: Udaren pješak, velika gužva u saobraćaju

Prema naredbi su poduzeti dodatni koraci u Izvršnoj Naredbi 13304 od 28. maja 2003. godine, a čiji je opseg proširen u Izvršnoj naredbi 14033 od 8. juna 2021. godine, ostaje na snazi nakon 26. juna 2022. godine“, dodaje se, javlja Ivica Puljić, reporter Al Jazeere iz Washingtona.

Djela ekstremističkog nasilja i opstrukcionističke aktivnosti te situacija na Zapadnom Balkanu, koja koči napredak prema učinkovitom i demokratskom upravljanju i punoj integraciji u transatlantske institucije, navedene u ovim Izvršnim naredbama, i dalje predstavljaju neobičnu i izvanrednu prijetnju nacionalnoj sigurnosti i vanjskoj politici Sjedinjenih Američkih Država, navodi se u poruci.

“Stoga sam utvrdio da je potrebno nastaviti izvanredno stanje, proglašeno u Izvršnoj naredbi 13219, u odnosu na Zapadni Balkan.“

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije