Rusku vojsku u Ukrajini vodit će iskusni general koji je ratovao u Siriji

5
Radiosarajevo.ba
Rusku vojsku u Ukrajini vodit će iskusni general koji je ratovao u Siriji
Foto: Unian / Ilustracija

Ruska vojska reorganizirala je zapovjedništvo svojih operacija u Ukrajini, pa je tako zapovijedanje ruskim snagama preuzeo iskusni general koji je puno vremena proveo na ratištu u Siriji, rekao je zapadni dužnosnik.

Naime, ruske snage koje su napale Ukrajinu 24. februara bile su organizirane odvojeno, a zapovijedi su primale iz regija iz kojih su došle, naveo je dužnosnik, piše BBC.

"Zbog toga smo vidjeli jako lošu koordinaciju ruskih snaga", rekao je dužnosnik, dodavši da ruske snage nisu uvježbane za funkcioniranje na taj način. Zapovjedništvo svih ruskih snaga u Ukrajini sad će preuzeti zapovjednik ruskog južnog vojnog distrikta, rekao je dužnosnik, dodavši da se radi o generalu Aleksanderu Dvornikovu.

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

"Taj zapovjednik ima jako puno iskustva u ruskim operacijama u Siriji. Zbog toga očekujemo da će se zapovjedništvo i kontrola poboljšati", rekao je dužnosnik.

Što se tiče tajminga ruskih operacija u budućnosti, dužnosnik smatra da bi politički imperativi mogli postati važniji od vojnih prioriteta jer Rusija pokušava doći do tačke u kojoj uoči 9. maja, datuma kojim Rusija obilježava pobjedu u Drugom svjetskom ratu, može proglasiti neku vrstu uspjeha. Zapadni dužnosnici navode kako bilježe pojedinačno slanje snaga prema Donbasu umjesto pauziranja koje bi ruskoj vojsci omogućilo da se propisno pregrupira.

"Vidimo tenzije između vojne logike, koja nalaže da se snage propisno pripreme za novu operaciju u Donbasu, što bi im omogućilo da koriste prikladnije taktike i nauče neke od lekcija nakon katastrofalne kampanje kakvu smo vidjeli dosad, i političke operative da se nastavi s operacijom i brzo postigne cilj", rekao je dužnosnik.

Prema procjenama zapadnih službi, Rusiji je ostalo nešto manje od 100 bataljona sposobnih za provođenje operacija, ali oni tek trebaju biti oformljeni nakon pregrupiranja. To bi značilo da su ruske snage i dalje "značajne", rekao je dužnosnik, dodajući da je ruska taktika dosad značila da uprkos brojčanoj prednosti nisu uspijevale napredovati u skladu s planom, odnosno da su ih brojčano slabije ukrajinske snage spriječile zahvaljujući znatno pametnijoj taktici i faktoru iznenađenja.

"Ako Rusija ne uspije promijeniti svoju taktiku i postati puno učinkovitija u korištenju alata koji su joj na raspolaganju, tada će teško uspjeti u ostvarivanju čak i ograničenih ciljeva koje si je postavila i sigurno ne u vremenu u kojem se nadaju da će ih ostvariti", zaključio je dužnosnik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije